TVA de 9% în turism. Care ar putea fi efectele, dacă propunerea ministrului Grapini este aprobată

Data publicării:
receptie hotel captura

Ministrul Maria Grapini vrea uniformizarea TVA-ului de 9% în turism, deoarece, spune ea, hotelierii sunt nedreptăţiţi, în acest moment. A venit şi cu un exemplu concludent: o banală salată de roşii are - conform legii - un preţ diferit, într-un interval de câteva ore, la acelaşi hotel.

În prezent, hotelierii preferă să ofere doar pachete cu mic-dejun inclus turiştilor, ca să plătească un TVA de doar 9%. Au însă şi încasări mai mici, din moment ce oaspeţii lor merg să ia prânzul şi cina la alte restaurante. Dacă TVA-ul ar fi uniformizat la 9%, crede ministrul Grapini, hotelierii vor începe să ofere şi pachete cu demipensiune şi all inclusive, la un preţ mult mai avantajos ca până acum. Preţul nu este însă totul, spun angajaţii hotelurilor.

„Turistul mănâncă oriunde, important e să îi oferi servicii de calitate, iar cei care vor să se simtă bine și să fie bine tratați, atunci nu cred că e o mare problemă. Seara mănâncă undeva, a doua seară vrea să mănânce în altă parte, să diversifice, într-un alt cadru, într-un alt ambient”, spune Nicolae Bileca, manager de hotel.

Potenţialii turişti cred că toată lumea ar avea de câştigat, dacă TVA-ul în turism ar fi uniformizat la 9%.

Poate chiar la fel de bine ca la vecinii bulgari, care au scăzut deja TVA-ul în turism, tot la 9%.

Uniformizarea taxei pe valoarea adăugată la 9% pentru toată alimentaţia din turism nu este o idee nouă. A fost avansată încă din 2011, când şefă la Turism era Elena Udrea. Atunci se estima că o astfel de măsură va reduce evaziunea fiscală din domeniu, va duce la ieftinirea pachetelor turistice cu 15% şi la o creştere a vânzării de sejururi all inclusive în România. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri