Un minister desființat în ianuarie are în continuare angajați pe care îi plătește. Explicația Finanțelor

Data actualizării: Data publicării:
functionar hartii pix calculator manager director

Ministerul de Finanțe vine cu precizări după ce pe lista instituțiilor de stat care au cerut plata salariilor înainte de Paște a apărut un minister desființat prin ordonanță de urgență în luna ianuarie.

Este vorba despre Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, ale cărui atribuții au fost preluate de Ministerul Muncii și de Secretariatul General al Guvernului, printr-o OUG adoptată în 31 ianuarie.

Această ordonanță prevede de asemenea că cele două instituții au la dispoziție 30 de zile, după publicarea OUG în Monitorul Oficial, pentru a propune Guvernului „proiectele actelor normative pentru reglementarea măsurilor privind organizarea şi funcţionarea lor”. De asemenea, Ministerul Muncii și SGG trebuie să preia, în baza unui protocol, „prevederile bugetare, execuţia bugetară pe anul 2018 până la data protocolului de predare-preluare, precum şi patrimoniul aferent domeniului preluat”, în termen de 30 de zile după ce modificările de structuri propuse au fost adoptate de Guvern, arată Ministerul Finanțelor.

Citiți și:

Guvernul Dăncilă nu a aflat că a pierdut un minister
 Hotărârea de Guvern privind schimbările de la Ministerul Muncii a fost publicată în Monitorul Oficial abia în 6 maritie 2018, iar cea privind SGG chiar mai târziu, în 29 martie. Astfel că, până la finalul lunii aprilie, o parte din angajații fostului minister al Dialogului Social sunt plătiți tot de această instituție, chiar dacă ea a fost desființată oficial, precizează Ministerul de Finanțe.

Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social este pe lista celor 38 de instituții care au cerut plata angajaților în data de 5 aprile, înainte de Paște.

Răspunsul Ministerului de Finanțe pentru Digi24:

În conformitate cu prevederile art.2 din OUG nr.1/31.01.2018 pentru aprobarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale preia structura şi activităţile în domeniul dialogului social, iar Secretariatul General al Guvernului preia celelalte structuri şi activităţi de la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, care se desfiinţează.

Totodată, același act normativ stabilește următoarele:

în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, instituţiile prevăzute la art. 1 - 3 propun Guvernului spre adoptare proiectele actelor normative pentru reglementarea măsurilor privind organizarea şi funcţionarea lor;

instituţiile publice prevăzute la art. 1 şi 2 preiau, pe bază de protocol de predare-preluare, prevederile bugetare, execuţia bugetară pe anul 2018 până la data protocolului de predare-preluare, precum şi patrimoniul aferent domeniului preluat stabilit pe baza situaţiilor financiare întocmite potrivit prevederilor art. 28 alin. (1^1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actelor normative de organizare și funcționare.

până la data semnării protocoalelor de predare-preluare, finanţarea cheltuielilor ministerelor şi instituţiilor publice reorganizate sau nou-înfiinţate se asigură din bugetul ordonatorului principal de credite existent înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, din structura sau din subordinea cărora acestea s-au reorganizat.

În data de 6 martie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului nr.69/2018 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 12/2017 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Muncii şi Justiției Sociale, care reglementează printre altele, că în exercitarea funcțiilor sale, Ministerul Muncii şi Justiției Sociale coordonează dialogul social la nivel național, în condițiile legii.

De asemenea, în 29 martie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului 150/2018 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 21/2017 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Secretariatului General al Guvernului, care, printre altele, reglementează preluarea atribuțiilor și personalului aferent de la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social. Posturile și personalul aferent acestora se preiau prin protocol de predare-primire încheiat în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Numai după încheierea protocolului de predare-preluare și introducerea modificărilor corespunzătoare în prevederile bugetare și în execuția bugetară pe anul 2018, nu vor mai fi efectuate operațiuni financiare în numele Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.

Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social a solicitat Ministerului Finanțelor Publice decalarea plății drepturilor salariale ale angajaților, aferente lunii martie 2018, pentru ziua de 5 aprilie 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri