Un nou acord al României cu FMI este incert

Data publicării:
25032013 20acord 20fmi-56781

La finalul acestei luni expiră acordul de tip preventiv pe care țara noastră l-a încheiat cu FMI în martie 2011. Autoritățile de la București au cerut prelungirea termenului cu trei luni, pentru că nu am reușit să îndeplinim mai nimic din condițiile impuse de americani. Dar din ianuarie, de când s-a cerut amânarea, și până acum, lucrurile nu s-au prea schimbat.

„La cele mai multe am eşuat: mă refer la privatizări, care mă îndoiesc că se vor finaliza până în momentul de scadență. Avem întârzieri de management privat la instituții publice, toate fiind rămâneri în urmă cu serioase dubii a fi rezolvate până la final”, afirmă Cristian Păun, profesor în economie.

Teoretic, la capitolul realizări putem bifa aprobarea ordonanței de urgență care obligă autoritățile locale să-și achite 85% din datorii. Practic, actul normativ a stârnit numeroase controverse, iar președinții de consilii județene au venit până la București să conteste decizia. În privinţa reformei de la companiile de stat, încă batem pasul pe loc.

Analiștii consideră că fără un acord cu FMI statul nu ar mai putea ține în frâu cheltuielile și încasările. În condițiile în care guvernanţii promit în continuare măsuri ce ar putea săraci bugetul.

„Ideea de a reduce TVA la anumite alimente, un obiectiv politic la care nu am renunţat. La pâine să facem un test pentru semestrul al doilea şi dacă la 31 decembrie tragem linie şi vedem că a avut dreptate FMI, care spune aţi redus TVA şi aveţi bani mai puţini, înseamnă că tot proiectul nostru nu e corect”, declară Victor Ponta, premierul României.

Şi chiar dacă am mai vrea noi, e greu de spus dacă oficialii Fondului Monetar ar mai dori să acorde o şansă României, spun econonistii.

„Rămâne de văzut dacă FMI consideră că poate să digere o ţară care se mişcă foarte încet, se mişcă, dar extrem de încet. Problema pentru noi e că fără acordul cu FMI nu ne vom mai mişca aproape deloc in această direcţie”, susține Florin Ilie, analist economic.

Tot economiştii spun că în lipsa unui acord cu FMI, împrumuturile Guvernului vor fi mai scumpe, iar leul şi-ar putea pierde din valoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri