Un nou termen: România va livra gaze Republicii Moldova pe 27 august, de Ziua Independenței

Data publicării:
victor ponta si iurile leanca

Când au dat startul lucrărilor, în august anul trecut, Victor Ponta şi Iurie Leancă promiteau că gazoductul va fi gata în decembrie 2013. Termenul a fost amânat apoi pentru februarie anul acesta şi încă o dată pentru 15 aprilie. Conducta nu este însă nici acum funcţională, din cauza problemelor birocratice pe care le-au avut vecinii de peste Prut.

Pe partea românească eu am verificat, sunt toate lucrurile făcute, aici au durat puțin mai mult procedurile. Trebuie ca acea cantitate de gaz pe care noi putem să o oferim din România să fie accesibilă pentru perioada de iarnă”, a declarat Victor Ponta.

Magistrala va conecta reţelele de gaze naturale din România şi Moldova pentru a ajuta Chişinăul să reducă din dependenţa de gazul rusesc. Un obiectiv important pentru moldoveni, mai ales în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Sunt convins că cel târziu în 27 august anul curent gazele din România vor trece Prutul. Pentru început, localitățile din raionul Ungheni vor beneficia de gaze din România, la alte tarife, mult mai bune”, a declarat Iurie Leancă.

Conducta de 42 de kilometri, din care 32 de kilometri pe teritoriul României, a costat statul român 26,5 milioane de euro. Un sfert din sumă vine de la Uniunea Europeană. După finalizarea gazoductului, ţara noastră va exporta 500 de milioane de metri cubi de gaze în Republica Moldova. Ulterior, cantitatea va creşte la 1,5 miliarde de metri cubi, adică 13% din producția țării noastre. Moldovenii vor avea numai de câştigat, pentru că nu vor mai depinde de gazele ruseşti, iar preţul plătit pentru energie va fi mai mic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri