Unde va fi construit noul complex turistic de schi din Masivul Făgăraș. Proiectul prevede 150 km de pârtii

Data publicării:
lacul balea
Foto: Shutterstock/ Roberto Sorin

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va adopta, în şedinţa de joi, opt proiecte strategice de investiţii care vor fi realizate în parteneriat public privat (PPP), printre care se numără și construirea unui nou complex turistic de schi în masivul Făgăraș.

lacul balea
Foto: Shutterstock/ Roberto Sorin

Guvernul a adoptat, prin Hotărâre, al doilea pachet de investiții strategice care urmează să fie pregătite și atribuite în parteneriat public-privat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Printre aceste investiții este menționat și un nou complex turistic pentru schi, în masivul Făgăraş, în zona Bâlea, acolo unde nu există nicio pârtie amenajată în prezent, dar unde ajung în fiecare an mii de turiști. 

„Existenţa infrastructurii necesare pentru practicarea sporturilor de iarnă pe ambii versanţi ai masivului Făgăraş, amplasarea în mijlocul țării, cât şi apropierea de numeroase destinaţii turistice și culturale precum cele din Sibiu, Curtea de Argeş, Cetatea Poenari, Transfăgărăşan fac această zonă foarte atractivă.

Se are în vedere realizarea a 150 km pârtii de schi, cu instalaţiile aferente (telegondolă, telescaun, instalaţie cablu etc.) şi dezvoltarea unor staţiuni la cota 700m, la baza pârtiilor de schi şi sanie, cu capacităţi de cazare de peste 50.000 de locuri, turiştii având posibilitatea să folosească mijloacele de transport personale în zona domeniului de schi”, se arată într-un comunicat remis de guvern.

Proprietarul Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac: Așteptăm acest proiect de 20 de ani

„Noi aşteptăm de 20 de ani acest proiect. Cred foarte mult în acest proiect, mai ales pentru că natura confirmă în fiecare an că zăpada persistă aici pe o perioadă mai lungă decât în alte staţiuni. La Bâlea Lac avem zăpadă până în luna iunie. Mă bucur să văd că în sfârşit am ajuns şi noi la rând, pe lista priorităţilor, iar zona Bâlea va fi în atenţia autorităţilor centrale, pentru a pune în aplicare un proiect care a început acum 50 de ani.

Cu siguranţă, acum 50 de ani cei care au analizat potenţialul turistic şi schiabil au făcut-o cu mult profesionalism şi au ajuns la concluzia că acest domeniu schiabil se poate realiza cu tehnologia şi cu ştiinţa de atunci, deci, cu siguranţă că se poate face mult mai mult cu tehnologia şi cu ştiinţa de acum. Acest proiect va ajuta această zonă, dar va ajuta şi România să aibă 150 de kilometri de pârtie într-o staţiune montană care astfel va fi competitivă cu marile staţiuni de schi din Austria sau Elveţia. Este un proiect foarte important pentru noi. Vom contribui cu tot ce ne stă în putinţă ca acest proiect să se realizeze", declara Arnold Klingeis, proprietarul Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac. 

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a vizitat în luna decembrie 2017, zona Bâlea Lac, unde a stat de vorbă cu cabanierii. Anterior acestei vizite, ministrul Dobre a afirmat că dacă se va realiza domeniul schiabil Bâlea, cu 150 de kilometri de pârtii, aceasta va însemna "dublarea capacităţii de schi din România", relatează Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri