UTILITARĂ. Cine depune declarația 200

Data publicării:
fisc

Pe lista celor care trebuie să depună Declaraţia 200 pentru veniturile realizate anul trecut se află în primul rând cei care desfăşoară activităţi independente. Este vorba despre profesiile libere, cum sunt avocaţii, notarii, arhitecţii şi consultanţii. Şi cei care au câştigat bani din drepturile de proprietate intelectuală, indiferent că este vorba despre drepturi de autor sau despre brevete de invenţie, trebuie să completeze formularele. Se adaugă şi persoanele care au obţinut venituri din agricultură sau din închirierea unor proprietăţi.

Categorii care depun formularul 200: activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, transferul titlurilor de valoare, vânzare-cumpărare de valută la termen.

Declaraţia 200 poate fi descărcată de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau completată, în dublu exemplar, direct la sediile administraţiilor fiscale. Apoi formularul se depune la sediul administraţiei la care sunteţi arondat. Poate fi trimis şi prin poştă sau prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro.

Foarte important este să nu depăşiţi termenul-limită de depunere - 27 mai. Cei care nu respectă această dată riscă să primească o amendă care pornește de la 50 de lei şi ajunge la 500 de lei. Pentru întârzierile de peste o lună, se aplică penalităţi cuprinse între 5 şi 15% din suma datorată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri