Venituri mai mari, dar și cheltuieli mai mari. Pe ce au cheltuit românii cei mai mulți bani

Data actualizării: Data publicării:
O persoană numără bani.
Foto: GettyImages

Românii cheltuie, lunar, cei mai mulţi bani pe mâncare. Aproape 35 la sută din venituri, potrivit ultimelor date INS. Abia după ce plătesc şi utilităţile, transportul şi cele necesare pentru întreţinerea locuinţei, românii se gândesc şi la sănătate sau educație. Și deși veniturile medii lunare ale unei familii au crescut în al doilea trimestru din acest an cu 496 de lei față de aceeași perioadă din 2020 și cheltuielile au crescut cu 546 de lei.

Adina Nănău, jurnalist Digi24: În al doilea trimestru al acestui an, unei familii din România i-a intrat în portofel, în medie, 5.230 de lei. La această sumă se adaugă încă 343 de lei, care reprezintă venituri în natură, ca de exemplu carnea, ouăle, fructele și legumele produse în gospodăria proprie.

Dacă e să facem un calcul simplu, veniturile medii totale pe gospodărie au fost de 5.573 lei, în creștere cu aproape 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Oamenii n-au reușit, însă, să economisească prea mult dacă ne uităm și la cheltuieli. Astfel, în lunile aprilie, mai și iunie ale anului trecut cheltuielile totale ale unei familii au fost de aproape 4.163 de lei.

Anul acesta au crescut cu peste 13%, până la 4.709 lei. Altfel spus, cheltuielile au reprezentat 85% din veniturile totale.

Cei mai mulţi bani s-au dus pe mâncare, pe bunurile nealimentare, plata facturilor şi a impozitelor către stat, adică aproape jumătate din cheltuielile totale și cu 85 de lei mai mult față de perioada similară din 2020.

Românii au alocat sume însemnate şi pentru încălțăminte şi îmbrăcăminte, dar şi pentru băuturile alcoolice şi tutun.

În schimb, cumpărarea unei locuinţe sau a unui teren reprezintă o pondere mică în total cheltuielilor unei familii. Doar 0,5% din întreaga sumă au fost direcţionaţi către o asemenea investiţie.

Şi mai puţini bani au dat românii pentru educaţie, doar 0,4 procente.

Pentru recreere, sport şi cultură, suma cheltuită, în medie, de o familie a fost de două procente, în timp ce pentru sănătate a fost de 5,7%.

Cea mai importantă sursă de venituri au fost salariile, urmate de veniturile din prestaţii sociale.

La formarea veniturilor totale au contribuit, de asemenea, veniturile din agricultură, dar şi din activităţi neagricole independente, precum şi veniturile din proprietate şi vânzarea de active din gospodărie.

Veniturile totale medii ale unei familii

aprilie - iunie 2021: 5573 lei
aprilie - iunie 2020: 5077 lei

Cheltuielile totale medii ale unei familii

aprilie - iunie 2021: 4709 lei
aprilie - iunie 2020: 4163 lei

Pe ce au cheltuit românii banii

34,9% mâncare şi băuturi nealcoolice
13,7% întreţinere şi utilităţi
8,5% băuturi alcoolice și tutun
8,2% îmbrăcăminte şi încălţăminte
2,
0% recreere, sport şi cultură
5,
7% sănătate
0,5% cheltuieli pentru investiții
0,
4% educație

Sursele de venit

69,1% salarii
19
,3% venituri din prestații sociale
6,1% venituri în natură
1,
8% venituri din agricultură
1,
6% venituri din activități neagricole

SURSA: INS

Partenerii noștri