Veniturile bugetare ale Rusiei au scăzut cu un sfert de la începutul anului

Data publicării:
Palatul Kremlinului fotografiat pe 21 februarie 2023.
Veniturile bugetare ale Rusiei au scăzut cu un sfert în primele două luni ale anului 2023. Foto: Profimedia Images

Veniturile bugetare ale Rusiei au avut un declin de 24,8% în primele două luni ale acestui an iar deficitul bugetar s-a adâncit la 2.580 miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în această perioadă, după ce Moscova a majorat cheltuielile, iar încasările din vânzarea de petrol şi gaze au scăzut semnificativ, arată datele ministerului de Finanţe din această ţară, informează Agerpres.

În perioada ianuarie-februarie 2023, veniturile din petrol şi gaze au scăzut cu 46,4%, la 947 miliarde de ruble.

Cheltuielile, în schimb, au crescut cu 51,5% în primele două luni din 2023, la 5.740 miliarde de ruble.

Din 2022, Ministerul de Finanţe nu mai publică datele complete lunare privind evoluţia bugetului. Datele de luni arată că deficitul bugetar pe luna ianuarie a fost de 1.760 miliarde de ruble şi ceva mai atenuat în februarie - 821 miliarde de ruble.

Moscova este dependentă de veniturile din petrol şi gaze pentru a-şi finanţa cheltuielile bugetare. Ţara a fost forţată să vândă din rezervele internaţionale pentru a acoperi deficitul, amplificat de costurile războiului.

Până acum, Rusia a reuşit să redirecţioneze exporturile de petrol din Europa către India, China şi Turcia, care cumpără ţiţei ieftin.

Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să interzică firmelor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie.

Aceste sancţiuni complică eforturile Rusiei de a vinde petrol pe plan mondial, se arată într-o analiză Reuters.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri