Viaţa românilor, influenţată de cotaţiile valutare

Data publicării:
South Korea Euro Currency Changeover
Foto: Gulliver/GettyImages

Românii sunt învăţaţi să gândească în euro sau în dolari. Aşa că orice variaţie de curs le dă fiori pentru că valoarea bunurilor şi a ratelor creşte automat. Dolarul este la una dintre cele mai mari cotaţii din acest an, iar euro a trecut zilele acestea de pragul de 4 lei şi 50 de bani. Presiunea pe curs a crescut şi după adoptatea legii conversiei creditelor din franci în lei.

Aprecierea euro produce efecte în toată piaţa, nu doar pe cea valutară. De câteva zile, stă peste nivelul de 4 lei şi 50 de bani. Asta înseamnă un plus de circa 15 lei în ultima lună pentru cine plătea o rată sau o chirie de 300 de euro.

Şi dolarul a depăşit un nou prag. A ajuns la 4 lei şi 10 bani. Slăbirea leului se vede şi în costul facturilor şi al serviciilor.

„Aprecierea euro şi dolarului înseamnă că vacanţele şi biletele de avion s-ar putea scumpi. Cum telefoanele si electronicele sunt aduse din China, Statele unite sau din Germania, orice variaţie de curs pe termen lung va avea impact şi preţului cu care sunt vândute”, relatează Roxana Vântu, reporter Digi24.

Încercăm să nu dăm această evoluţie negativă către client, încercăm să susţinem o perioadă, dacă valuta creşte ne obligă şi pe noi să facem anumite măriri”, spune Mihai Pătraşcu, directorul unui magazin online de electronice.

Variaţiile valutelor ne afectează şi pentru că industria locală acoperă prea puţin din cererea pieţei. Este o diferenţă de 6 miliarde de euro între cât vindem străinilor şi cât importăm.

„Oferta nu ţine pasul cu cererea internă, iar diferenţa este acoperită din importuri. Lucrul acesta este evident dacă ne uităm la importurile de bunuri de consum”, declară Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Presiunea pe curs ar putea fi alimentată de trecerea de Parlament a legii conversiei creditelor în franci.

Forecast-ul nostru pentru sfârşit de an este de 4,5. Deprecierea depinde şi de modul în care BNR are posibilitatea să echilibreze piaţa astfel încât să nu fie un salt mare”, susține Rozalia Pal, economistul şef al unei bănci.

Cu alte cuvinte, specialiştii mizează pe intervenţia BNR pentru a stopa o apreciere masivă a monedei europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri