Victor Ponta: Dacă CSAT nu avizează privatizarea CFR Marfă, nu facem privatizarea

Data publicării:
VICTOR PONTA crop-AFP Mediafax Foto-DANIEL MIHAILESCU

Premierul a fost întrebat, joi, la sosirea la Sibiu, de ce a cerut avizarea privarizării CFR Marfă de către CSAT. „Am şi eu lipsurile mele. Dacă nu are competenţă (CSAT - n.r), de ce a avut de trei ori până acum?”, a replicat premierul, potrivit Mediafax.

„O să-l convoace preşedintele. Nu vreau să uzurp vreuna din atribuţiile domniei sale. Dacă nu are competenţă CSAT-ul, dacă a avizat de trei ori până acum, înseamnă că de trei ori a acţionat ilegal. Dacă chiar nu are preşedintele nicio atribuţie despre CFR atunci, aşa pe româneşte, să tacă din gură. Dacă are şi dacă ştie ceva, e cel mai bun cadru, cadrul oficial, instituţional să ne spună, să nu ne lase să facem vreo greşeală, Doamne fereşte!", a mai declarat Victor Ponta.

„Dacă CSAT nu va aviza privatizarea CFR Marfă, nu facem privatizarea", a mai spus premierul.

„Planul B este management privat, restructurarea companiei şi încercarea de a o aduce acolo unde era în 2008, adică pe profit, înainte să fie fraudată de PDL”, a adăugat premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită. El a mai spus că Grupul Feroviar Român - GFR, câştigătorul licitaţiei pentru CFR Marfă, are propriile credite şi trebuie să împrumute "circa 200 de milioane să plătească noua companie", nefiind prea multe bănci dispuse să finanţeze această sumă.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a declarat, miercuri, că CSAT nu poate aviza contracte de privatizare, iar premierul Victor Ponta nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului şi încearcă să fugă de responsabilitate în privinţa privatizării CFR Marfă.

Potrivit acestuia, obligaţia legală privind contractul de privatizare a unui pachet de acţiuni al companiei CFR Marfă SA revine exclusiv Guvernului României şi Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, a declarat că Guvernul aşteaptă o decizie în prima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării legat de CFR Marfă, purtatorul de cuvânt al Preşedinţiei neavând dreptul legal să exprime poziţii în numele CSAT din a cărui componenţă nu face parte.

Contractul de vânzare a companiei CFR Marfă va fi semnat doar după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), probabil în luna septembrie, iar procedura de privatizare va fi finalizată în termen de 60 zile, a declarat premierul Victor Ponta.

El a insistat că acest contract va fi semnat doar după avizul CSAT şi când jurnaliştii au atenţionat că, potrivit caietului de sarcini, documentul ar trebui semnat după cinci zile de la aprobarea Guvernului.

Contractul de privatizare a companiei CFR Marfă a fost aprobat de Guvern, în şedinţa de miercuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri