Victor Ponta, investitorilor britanici: Avem la est un mare urs, dar România este şi va rămâne cea mai stabilă ţară din regiune

Data publicării:
victor ponta gov ro

 Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu o delegaţie de oameni de afaceri britanici. FOTO: gov.ro  

Victor Ponta a ţinut să-i asigure pe investitorii britanicii că, în pofida vremurilor complicate şi a evenimentelor din apropierea ţării, România este cel mai stabil şi predictibil stat din regiune.

"Avem la est un mare, mare urs. Uneori se face că doarme, alteori se face că se apropie de România sau face foarte mult rău Ucrainei, Moldovei, Georgiei şi altor ţări care încearcă să se dezvolte democratic. Cu atât mai mult în aceste condiţii, vă pot asigura - şi nu este doar opinia Guvernului, cred că e o afirmaţie care se bazează pe toate opiniile independente - că România este şi va rămâne cea mai stabilă şi predictibilă ţară din regiune. Aşadar, este ţara cu care se pot face afaceri, este ţara cu care se pot face proiecte pentru viitor", a spus premierul.

Acesta a apreciat că nivelul parteneriatelor de afaceri româno-britanice este redus în comparaţie cu potenţialul existent, arătând că domeniile IT, energiei, infrastructurii sau agriculturii sunt competitive şi pot atrage investiţii.

În opinia premierului, deşi situaţia privind fondurile europene absorbite "a fost o ruşine reală", doar 7% din fondurile alocate României fiind atrase în cinci ani, din 2012, timp de patru ani la rând, autorităţile au înregistrat o medie de 3% a creşterii economice, cu creşterea considerabilă a absorbţiei banilor comunitari.

Victor Ponta a susţinut că şi legislaţia fiscală favorizează mediul de afaceri, menţionând că România are "încă" o cotă unică de 16%, iar taxa pe valoarea adăugată urmează să fie redusă "anul acesta".

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brumell, a arătat că este vorba de cea mai mare misiune de afaceri britanică în România de după Revoluţie, subliniind că domeniile care interesează în mod special companiile britanice sunt cel nuclear, energie, petrol şi gaze, transport şi infrastructură, apă şi mediu înconjurător.

Conducătorul delegaţiei britanice, Brian Wilson, fost membru în Cabinetul Tony Blair, a arătat că numărul mare al investitorilor britanci prezenţi la Bucureşti este o dovadă a interesului pentru creşterea schimburilor economice bilaterale, subliniind că firmele britanice pot ajuta România să utilizeze mai eficient fondurile europene.

Potrivit datelor ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, nivelul schimburilor comerciale româno-britanice a atins trei miliarde de euro în 2014, investiţiile britanice în România fiind de circa 6,5 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri