Sari la conținut

Victor Ponta: Reducerea CAS poate fi acoperită din noi locuri de muncă și TVA din noi investiţii

Reducerea CAS poate fi acoperită prin încasări în plus din contribuţiile sociale aferente noilor locuri de muncă create, încasări suplimentare din TVA ca urmare a noilor potenţiale investiţii, recuperarea datoriilor de la firme aflate în insolvenţă și reducerea evaziunii la CAS, spune premierul.

Această măsură poate fi în mod sigur nu doar adoptată, ci şi păstrată în anii care urmează şi, dincolo de calculul strict contabil, sau- cum ar spune cineva - de "contabil de CAP" care doar adună pe o hârtiuţă ceva, este sustenabilă din punctul de vedere al politicilor economice fiscal-bugetare promovate în ultimii doi ani şi jumătate. Evident că, atunci când iei decizii importante, acestea reflectă o gândire economică. Dacă azi am fi avut acelaşi mod de abordare strict, strict numeric şi contabil, niciodată România nu ar fi avut cotă unică, nu ar fi redus TVA la pâine”, a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul a prezentat, la Guvern, un material în care se afirmă că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator, care implică un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperită prin încasări în plus la CAS, CASS, contribuţii de şomaj şi impozit pe venit din crearea de noi locuri de muncă (cu încasări estimate la 1,3 miliarde lei) şi încasări în plus din TVA ca urmare a unor noi investiţii pe care mizează şeful Guvernului (1,25 miliarde lei).

La acestea s-ar adăuga, în opinia premierului, alte surse, respectiv din recuperarea unor datorii de la firme în insolvenţă (calculul Guvernului fiind că s-ar încasa astfel 4 miliarde lei doar dacă sunt recuperate 10% din datorii), reducerea cu 10% din evaziunea fiscală estimată la CAS (1,9 miliarde lei), creşterea salariului minim în 2015 şi venituri bugetare suplimentare din creşterea economică nominală mai mare din 2015.

Materialul include şi 12 argumente pentru reducerea CAS de la 1 octombrie, şi anume creşterea economică, deficitul bugetar, datoria publică, industrializarea, fondurile europene absorbite, investiţiile în infrastructură, salariile mărite, pensiile şi măsurile sociale, locurile de muncă create, taxele-politica fiscală, încasările la buget şi reforma ANAF, efectul asupra CAS-trecut şi viitor.

Şeful Guvernului a mai afirmat că beneficiile reducerii CAS ar urma să fie 70.000 noi locuri de muncă, cu scoaterea „la alb” a 77.000 locuri de muncă, creşterea investiţiilor străine directe, recuperarea de arierate ale firmelor la buget.