Virgil Popescu: Ca să reducem dependenţa de Rusia, trebuie să finalizăm mai repede proiectele de interconectare la gaze

Data actualizării: Data publicării:
Virgil Popescu face declarații.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu. Foto: gov.ro

Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, a spus că România, alături de Europa, trebuie să accelereze finalizarea proiectelor de interconectare la gaze pentru a putea reduce mai repede dependenţa energetică de Federaţia Rusă. 

Ministrul Energiei a participat recent la Berlin la o conferinţă pe teme legate de energie.

„Am avut un dialog fructuos cu Luigi di Maio - ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, Italia, Benoît Revaz - secretar de stat Oficiul Federeal al Energiei - Elveţia, Prof Dorte Fouquet - director al Federaţiei Europene a Energiei Regenerabile şi Rina Bohle Zeller - specialist al companiei producătoare de turbine eoliene Vestas. Discuţia a vizat soluţiile privind complicaţiile de pe piaţa energiei, provocate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus Virgil Popescu, într-o postare publicată pe Facebook.

Ministrul a mai spus că s-a reuşit, în decurs de 10 zile, ca Ucraina şi Republica Moldova să treacă la sistemul energetic european, „iar acum trebuie să grăbim şi interconectivitatea în domeniul gazelor. Iar asta înseamnă că vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare şi de transport, din SUA, Azerbaidjan, Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Israel şi alte state”.

„Am transmis că în procesul de decarbonare ne bazăm şi pe energia nucleară, iar intenţia noastră este să promovăm o viziune integrată în ceea ce priveşte investiţiile, astfel încât dezvoltarea să ajungă la toate segmentele: producţie, transport, distribuţie”, a mai scris ministrul Energiei.

Virgil Popescu a mai precizat că România are 60% din producţia de electricitate cu emisii reduse de carbon şi că guvernul va face „investiţii masive în unităţile de producţie a energiei regenerabile”.

„Pe termen scurt, prin colaborare, vom folosi LNG şi NG de la ţări care nu folosesc energia ca armă de şantaj, aşa cum a făcut Rusia. Însă trebuie să lucrăm împreună, în parteneriat cu SUA şi alte state democratice, pentru a creşte gradul de securitate energetică. Lucrând împreună, sunt sigur că vom găsi şi oportunităţi pentru fiecare dintre noi”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri