Video Virgil Popescu, despre cum va fi afectată România de criza petrolului american: Prețurile vor scădea la pompă

Data actualizării: Data publicării:
virgil popescu ministrul economiei
Virgil Popescu. Foto: gov.ro

Prețul atât de scăzut al petrolului pe piețele americane este un semn prost pentru economia globală, spune Virgil Popescu, ministrul Economiei. Într-o intervenție telefonică la Digi24, ministru Economiei spune că în România  se lucrează la capacitatea normală a sondelor pentru că necesarul țării e asigurat, în mare parte, din import. Popescu mai spune că va scădea prețul țițeiului de import, având în vedere situația petrolului american. 

„Am văzut și eu ce s-a întâmplat astăzi în a doua jumătate a zilei, practic, pe piața americană indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Părerea mea este că petroliștii americani decât să închidă sonde preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde și o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piața europeană, prețul este relativ stabil la 25 de dolari.

Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol, compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an, consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol. Putem să spunem că avem, ca să zicem așa, un oarecare noroc în momentul de față că rafinăria de la Petromidia este  într-o revizie tehnică de o lună și jumătate și se consumă din producția internă foarte mult petrol.

Deci nu am oprit sondele ca să avem această problemă cum au americanii. De asemenea, acum se poate vedea și de ce acea ordonanță pe care am adoptat-o acum o săptămână cu privire la posibilitatea vânzării pe piață a carburanților fără adaosul acela de biocarburant ne poate ajuta în acest moment pentru că era foarte complicat să aducem din import biocarburantul cu care se aditivează benzina și trebuia să rămână în depozite, acum putem debloca aceste depozite.

Cred că pe un termen scurt nu ne afectează. Pentru mine, faptul că prețul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, faptul că scade prețul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale și naționale. Cred că un preț corect ne arată că economia funcționează și toate lucrurile vor intra în normal.

Este un semn pentru economia globală că în America ajunge să se vândă petrolul la un preț negativ, practic «luați-l ca să mă scăpați de el pentru că nu mai am unde să îl pun», practic flota de transport este plină, conductele sunt plin, e un semn că se produce pe stoc, iar producția pe stoc nu e un lucru bun.

Va scădea prețul țițeiului de import, asta va face o reducere la pompă, dar v-am zis consumul în România de carburant a scăzut deja cam cu un 30%. Evident, e clar că și necesarul de import este mai mic decât în lunile normale, dar asta nu înseamnă că prețul la pompă nu va trebui să scadă dacă prețul petrolului se va duce în jos sub această cotație de 25 de dolari pe baril. Repet, nu este, pentru mine, din punct de vedere al Ministerului Economiei, nu este un lucru neapărat bun pentru economie că prețul scade, scade, scade pentru că asta îmi demonstrează că nu e consum pe piață, nu există consum în Europa, nu există consum în lume și asta înseamnă că economia nu merge”, a spus Virgil Popescu la Digi24.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri