Vodafone, un peşte mare, greu de înghiţit, curtat de unul şi mai mare: AT&T. Achiziţia ar reprezenta intrarea americanilor pe piaţa europeană

Data publicării:
vdf-1

Vodafone, gigantul britanic care a obişnuit piaţa cu preluări ale rivalilor, devine la rândul său pradă: ar putea fi preluat de americanii de la AT&T, al doilea mare jucător pe piaţa de peste Ocean. Oferta concretă ar putea veni anul viitor, iar până atunci se pregăteşte terenul. Americanii fac calcule, decid ce ar vrea să păstreze de la Vodafone şi ce nu.

Problema este dacă Vodafone este interesată ca din vânător să se transforme în vânat. Până acum, britanicii s-au extins agresiv şi nu au avut teamă să înghită chiar şi peşti mai mari.

Vodafone ar fi biletul de intrare al AT&T în Europa. Britanicii domină alături de Orange piaţa telecomunicaţiilor de pe continent, aşa că americanii s-au orientat bine. Au identificat şi o oportunitate foarte mare de creştere: piaţa serviciilor de internet mobil, care avansează mai încet decât cea americană. Este o oportunitate uriaşă, iar Europa este o pată neagră pe harta AT&T.

Potrivit Bloomberg, cele două companii nu au început oficial discuţiile. Conducerea AT&T se loveşte de reticenţa investitorilor săi, care nu sunt prea încântaţi de o extindere spre continentul european unde reglementările în domeniu sunt mult mai dure.

Tranzacţia ar fi uriaşă: Vodafone are venituri de peste 50 de miliarde de euro, la jumătate faţă de AT&T. Cu toate acestea, va fi un peşte greu de înghiţit, iar pe masă ar trebui puse sume de ordinul sutelor de miliarde.

AT&T este cu ochii pe Vodafone încă de la începutul anului. Iniţial, AT&T se gândise să facă echipă cu Verizon în acest scop. AT&T ar fi preluat partea europeană a Vodafone, iar Verizon - componenta americană. Până la urmă, Verizon a preferat să trateze direct cu Vodafone şi i-a cumpărat partea într-o tranzacţie de 130 de miliarde de dolari. Vodafone a pierdut astfel piaţa americană, dar a făcut rost de bani pentru investiţii viitoare.

Întreaga istorie a Vodafone este marcată de achiziţii foarte mari. Operatorul britanic a reuşit acum mai bine de un deceniu să facă cea mai mare tranzacţie din piaţa de telecom prin preluarea concurentului direct Mannesmann, pentru suma de 150 de miliarde de euro. Tranzacţia a rămas neegalată până acum. De curând, Vodafone a făcut o altă achiziţie germană: a preluat cel mai mare operator de cablu, Kabel Deutschland, pentru 7,7 miliarde de euro.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri