Vor ajunge dobânzile la depozite să fie negative?

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8-4

Depunerea banilor în bănci este din ce în ce mai puțin o modalitate de conservare a economiilor, potrivit datelor asupra inflației oferite ieri de către Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, și dobânzilor oferite de bănci în cazul depozitele pe 12 luni.

Leul s-a devalorizat mai mult decât au reușit bancherii să compenseze prin dobânzile achitate deponenților, dacă socotim și impozitul datorat statului, reținut la sursă. Una din cele mai mari bănci de pe piață achită în cazul unui depozit de 200 de lei constituit pe 12 luni o dobândă brută de 2,6 lei din care însă se scade impozitul datorat statului de 0,42 lei. La finele unui an în care și-a ținut banii la banca respectivă, deponentul a câștigat 2,18 lei, respectiv o dobândă efectivă de 1,09%, inferioară nivelului de inflație pe acest an.

Cifre furnizate marți de către Isărescu arată că leul se devalorizează mai rapid decât compensează bancherii această devalorizare. Banca Naţională a modificat prognoza de inflaţie la 1,4 procente, faţă de 1,1 procente cât era vechea estimare.

Pentru 2017 estimările sunt că rata inflației se va situa la 3,4%. Fără scăderea TVA, inflația ar fi urcat la 3% încă din acest an, iar în 2017 atingea 3,7%.

”În ciuda inflaţiei negative de până acum, în România încă avem mai multe preţuri care cresc decât scad”, spune Isărescu.

Însă nu este cazul să ne temem de dobânzi negative la credite. ”Am văzut preocuparea aceasta, eu nu cred că se va întâmpla aceste lucru”, a spus Isărescu. Inflația negativă este doar de moment, iar prețurile își vor relua, încă din această vară, tendința de creștere. Mai mult, banca centrală nu va permite să se ajungă la dobânzi negative, promite șeful băncii centrale. ”Sperăm că semnalele noastre și comportamentul băncilor să fie rezonabil”, spune Isărescu care ”nu vede cum în piață dobânzile s-ar putea duce sub 0,25%”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri