Vremea capricioasă, inamicul prețurilor mici la legume

Data publicării:
rosii stricate mana

În localitatea gălăţeană Matca, în urmă cu două săptămâni, terenurile erau sub ape. Acum, totul este ars de soare. O jumătate de an de muncă şi peste şase milioane de lei s-au dus acolo pe apa sâmbetei. Agricultorii vor trebui să-şi acopere singuri pagubele.

În Dolj, recoltele de pepeni din Dăbuleni au fost grav afectate de grindină, iar acum, cultivatorii se tem că arşiţa va distruge şi ce a mai rămas.

„S-au pârlit vrejuri la pepene galben, la pepenii verzi. Nu face bine căldura, e o căldura foarte periculoasă, foarte mare în zona noastră”, spune o localnică.

Pentru alţii, însă, temperaturile sahariene sunt o veste bună. În Dâmboviţa, zilele călduroase sunt mană cerească pentru culturile de cereale, care ar urma să fie treierate săptămâna viitoare.

„Normal că pică bine. Trebuie să se coacă grâul, orzul, altfel ce să facem. Aşa e un pic cam căldură pentru noi ca oameni, dar merge înainte”, spune un agricultor.

De când a dat căldura, gospodarii au început să-şi irige grădinile de pe lângă casă: unii cu furtunul, alţii cu stropitorile şi cu găleţile de apă.

Efectele vremii extreme se văd deja în piaţă. În luna mai, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 40 la sută faţă de sfârşitul anului trecut şi cu peste 21 de procente faţă de luna aprilie. Cu 20 la sută s-au majorat preţurile fructelor proaspete. Potrivit centrului Eurostat, România a înregistrat cea mai puternică rată de creştere a preţurilor din UE.

Agricultor autohton: Prețurile nu vor crește, dorim să avem consumatori

„Ploile abundente au creat unele probleme și la tomată pentru că apar bolile. În momentul când există umezeală apar riscuri de infecții cu boli, care sunt persistente și fructele ies la maturitate și vă dați seama că atunci când aștepți să recoltezi ești pus în situația când nu mai recoltezi cantitatea estimată, te duci undeva la jumătate.

Temperaturile foarte ridicate din aceste zile vor anticipa maturitatea fructelor. Cred că în luna iulie timpata din spațiile protejate va cam dispărea.

Legumicultorii fără apă nu pot lucra, dacă nu ai apă nu poți să plantezi. Dar vor fi costuri mai mari, ne încărcăm cu costurile la valorificare”, a explicat Vlad Gheorghe, președintele cooperativei Eco Legum Vidra, pentru Digi24.

Acesta a spus că prețurile nu vor crește pentru că mărfurile sunt perisabile.

„Sorim să avem un preț mai bun la valorificare, dar noi dorim să avem consumatori, iar consumatorul pe care îl avem este și el într-o situație financiară dificilă”, a mai spus Vlad Gheorghe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri