El a devenit cel mai bătrân om din lume. Povestea lui Don Celino printre ruinele memoriei

Data actualizării: Data publicării:
633107

Un bărbat din Chile este, potrivit datei de naștere din buletin, cel mai bătrân om din lume.

Don Celino (Celino Villanueva Jaramillo) trăiește de 121 de ani în Chile. Este cu patru ani mai mare decât Nabi Tajima, japoneza consemnată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai bătrână persoană din lume.

Jaramillo și-a pierdut cerfiticatul de naștere într-un incendiu care i-a cuprins casa în urmă cu două decenii, însă anul trecut în buletin apare ca fiind 1896, iar nimeni din Chile – nici șeful statului, nici ministrul Justiției (care i-a oferit personal în 2016 cadrul de identitate reînnoit) – nu se îndoiește că aceasta ar fi anul lui de naștere, transmite The Guardian.

„Verificând registrele noastre, reiese că Celino Villanueva Jaramillo s-a născut efectiv pe 25 iulie 1896”, a declarat Jacqueline Salinas, de la departamentul de demografie al biroului național de statistică din Chile.

Orașul de baștină al lui Jaramillo este paradisul piscicol Rio Bueno, provincia Ranco. Detalii exacte despre copilăria lui sunt însă greu de deslușit, deoarece memoria sa este slăbită. 

Câteva aspecte biografice certe, potrivit cotidianului britanic, ar fi acelea că Jaramillo nu a fost niciodată căsătorit, nu are copii și a lucrat mai toată viața ca muncitor în agricultură pentru un latifundiar numit Ambrosio Toledo.

Când Don Celino a ajuns la vârsta de 80 de ani, Toledo l-a anunțat că îl va înlocui cu un muncitor tânăr, l-a îmbărbătat cu o bătaie pe umăr, i-a urat sănătate și i-a sugerat să elibereze încăperea pe care o ocupa pe moșia lui, lăsându-l la mila sorții.

Au urmat ani extrem de grei pentru Jaramillo, mutat în apropierea localității de coastă Mehuin, într-o magherniță, cu o pensie mică, trăind la limita subzistenței din vânzarea legumelor pe care le cultiva și din pescuit. 

După ce un incendiu i-a transformat în scrum căsuța mică și sărăcioasă, bătrânul a fost luat în grijă de o sexagenară pe nume Marta Ramirez, în casa căreia trăiește și în prezent.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri