Episcopul Devei şi Hunedoarei a murit, la 52 de ani. Era internat în stare gravă cu Covid-19

Data actualizării: Data publicării:
Episcopul Devei şi Hunedoarei
Episcopul Devei şi Hunedoarei Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, grav bolnav de COVID-19, a murit joi, la Deva, în urma unui stop cardio-respirator, înaltul prelat având plămânii afectaţi în proporţie de 85% din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, Preasfințitul era vaccinat. "Din nefericire s-a infectat și a ajuns la spital intr-o stare mai avansată a acestei boli perfide", a transmis Bănescu.

Decesul a survenit în timpul procedurilor de transfer al bolnavului la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte la spitalul judeţean din Târgu Mureş.

"A intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat procedurile de recuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, bolnavul nu a mai putut fi salvat", a declarat, pentru Agerpres, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, dr. Emil Stoica Mariş.

Potrivit Basilica.ro, în urma îmbolnăvirii de Covid-19, Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a agravat în urmă cu două zile și a fost intubat.

Ierarhul s-a născut în 31 decembrie 1968 în localitatea Huţa – Chiuieşti, județul Cluj. A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992), Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

Sursa citată precizează că părintele a urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova și că încă de pe vremea când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova a intrat ca frate la Mănăstirea Lainici, iar apoi a fost secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu. A fost tuns în monahism cu numele Gurie.

În iulie 2001 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”, şi instalat la 5 august 2001.

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al acesteia şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri