Expert european: Guvernul român este în privinţa violenţei mai radical decât guvernele de la Budapesta sau Varşovia

Data publicării:
elvetian profesor

Frecvent comparată cu Polonia şi Ungaria prin prisma măsurilor care vulnerabilizează statul de drept, România se află astăzi într-o postură mult mai dificilă decât cele două ţări amintite.

Profesorul elveţian Oliver Jens Schmitt, expert în istoria naţiunilor est-europene, a explicat pentru Digi24 cum s-a schimbat percepţia asupra României după intervenţia în forţă împotriva protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei.

Oliver Jens Schmitt, istoric: „Pe nivel structural putem observa un fel de război de uzură al guvernului împotriva instituţiilor de stat care în ultimii ani funcţionau foarte bine. Nu este un fenomen specific României, este un fenomen pe care îl observăm şi în Polonia şi în Ungaria şi în alte ţări cu tendinţe autoritare. E evident că o cauză este corupţia răspândită în majoritatea clasei politice. Cred că faptul că guvernul a recurs la violenţă împotriva unei manifestaţii paşnice arată că România a intrat într-o fază foarte dificilă pentru că iarăşi, în comparaţie cu Polonia, Ungaria, astăzi putem spune că guvernul român este în ceea ce priveşte folosirea violenţei mai radical decât guvernul de la Budapesta sau guvernul de la Varşovia”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri