Expert meteorolog: România este la 8 pe scara de la 1 la 10 a fenomenelor meteo extreme

Data publicării:
tornada filmata in baragan
Tornada in Baragan. Foto: Facebook / Balan Ion

România se situează la nivelul 8 pe scara de la 1 la 10 a fenomenelor meteo extreme, spune expertul meteorolog Bogdan Antonescu. Chiar dacă ne aflăm în sezonul furtunilor, acestea au crescut în frecvență și intensitate în ultimii ani, ca urmare a încălzirii globale.

Vremea cu ploi, furtuni și grindină nu este neobișnuită în această perioadă, pentru că ne aflăm în sezonul fenomenelor severe în Europa, a declarat la Digi24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme. El afirmă că există studii care arată că frecvența și intensitatea fenomenelor a crescut în ultimii ani în Europa.

Întrebat cât de severe sunt aceste fenomene în România, Bogdan Antonescu a răspuns: "Suntem la 8 pe o scară de la 1 la 10 a fenomenelor extreme: vânt foarte puternic, grindină cu diametru mare, până la 10 cm, descărcări electrice frecvente, tornade".

El a precizat, de asemenea, că mai-iunie este sezonul în care se pot forma tondade, însă acestea au nevoie de condiții meteo extrem de precise.

"O furtună puternică, ce produce vânt puternic și grindină, poate produce o tornadă. Dar în 90% din cazuri rămân furtuni puternice", a mai afirmat Bogdan Antonescu.

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi și vijelii în aproape toată țara, valabil sâmbătă, după care tot teritoriul va rămâne sub cod galben.

Editor: B.P.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri