Galerie Foto "11 femei ISIS" care plecaseră din Europa ca să se alăture grupării teroriste au fost repatriate din Siria, alături de 37 de copii

Data publicării:
profimedia-0636934012
Sursa foto: Boris Roessler /dpa / Profimedia Images

Germania a anunțat că a repatriat 8 femei care se alăturaseră grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), dar și 23 de copii, dintr-o tabără din nordul Siriei, informează BBC. Aceste persoane au fost aduse înapoi în țară printr-o operațiune mixtă, realizată împreună cu Danemerca. Oficialii germani au anunțat că danezii au repatriat trei femei și 14 copii.

Ministrul de Externe german Heiko Mass a declarat că femeile sunt reținute și vor fi anchetate.

Sute de cetățeni europeni care au plecat să se alăture grupării ISIS se află acum în tabere din Siria conduse de kurzi. În martie 2019 gruparea ISIS a fost declarată înfrântă în Siria și Irak, iar mii de oameni au fost strămutați. Persoanele ajunse înapoi în Germania provin din centrul de detenție Roj din Siria. Ministrul Maas a spus că este "fericit" că cetățenii germani s-au întors în țară, dar că "mamele vor trebui să răspundă pentru faptele lor".

Sursa foto: Boris Roessler /dpa / Profimedia Images
Sursa foto: Boris Roessler /dpa / Profimedia Images

"Copiii nu sunt responsabili pentru situația lor", a spus el, adăugând că trebuie să fie protejați.

Mulți dintre cetățenii europeni aflați în centrele de detenție din Siria sunt presupuși copii și soții ale luptătorilor ISIS sau simpatizanți ai grupării jihadiste.

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului au cerut guvernelor străine să-și repatrieze cetățenii, explicând că dacă ei sunt lăsați în centrele de detenție s-ar putea îmbolnăvi sau radicaliza.

Germania a mai repatriat 5 femei și 18 copii din Siria în decembrie, alături de Finlanda, iar Belgia a repatriat 6 femei și 10 copii în luna iulie.

Multe guverne vor să analizeze fiecare caz în parte, însă există autorități care nu vor să-și repatrieze cetățenii citând îngrijorări privind siguranța. Recent, Marea Britanie a lăsat fără cetățenie o elevă, Shamima Begum, care a alăturat ISIS în 2015, citând motive de securitate.

Editor : Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri