12 români care au dat o spargere ca în „Misiune imposibilă” pentru a fura cărți rare au fost condamnați la Londra

Data publicării:
Manuscrisele rare găsite într-o casă din Neamț
Manuscrisele rare găsite într-o casă din Neamț Sursa foto: DIICOT

Doisprezece bărbaţi, toţi cetăţeni români, au format o bandă care s-a făcut remarcată printr-un jaf mai puțin obișinuit: a furat cărţi vechi, prețioase, în Marea Britanie. Lovitura au dat-o în urmă cu trei ani, folosindu-se de tehnici demne de filmele de acțiune, iar prada valoara 2 milioane de lire sterline (aproape 2,5 milioane de euro).  

Ediţii princeps de Galileo şi Isaac Newton, un incunabul de Petrarca, mai multe ediţii rare de Dante Alighieri și 80 de schiţe ale pictorului spaniol Francisco de Goya au fost furate într-un jaf spectaculos în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017.

Hoţii au pătruns prin acoperişul unui depozit din Feltham, în apropiere de Londra, coborând apoi 12 metri în rapel, fără a fi reperaţi de detectoarele de mişcare. Au căutat timp de mai multe ore printre mii de cărţi care urmau să fie trimise în SUA pentru un târg internaţional de cărţi rare.

Au ales 200 de cărţi vechi, numite şi incunabule, imprimate înainte de anul 1500.

Cărțile rare, găsite în România

Estimate la peste 2,5 milioane de euro, operele au fost descoperite în urmă cu două săptămâni în România.

Cărţile vechi au fost găsite într-o casă din judeţul Neamţ. Potrivit fotografiilor publicate de autoritățile din România, operele extrem de valoroase au fost ambalate în plastic şi ascunse într-o fosă de beton, fiind acoperite cu deşeuri din construcţii.

„Aceste cărţi sunt extrem de preţioase, de neînlocuit, de o enormă importanţă pentru patrimoniul cultural internaţional”, a subliniat atunci poliţia britanică.

Nu a fost însă singurul jaf pe care l-a comis banda de români în Marea Britanie. Au încă 11 la activ, comise între sfârşitul anului 2016 şi jumătatea lui 2019. Procurorii au estimat că și-au însușit o pradă ce valora în total 4,5 milioane de lire sterline (5 milioane de euro). Celelalte furturi comise de bandă au vizat smartphone-uri, tablete şi computere.

Ce pedepse au primit românii

Cei 12 români și-au primit, vineri, pedepsele. Ei au fost condamnaţi în Regatul Unit şi încarceraţi, relatează Agerpres.

Tribunalul din Kingstown (sud-vestul Londrei) a pronunţat joi şi vineri pedepse cuprinse între trei ani şi trei luni de închisoare până la cinci ani şi opt luni închisoare împotriva inculpaţilor, care au pledat toţi „vinovat”. Unii dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru furtul în sine, alţii pentru planificarea şi scoaterea din ţară a bunurilor furate, se menţionează într-un comunicat al Scotland Yard.

„Aceste condamnări vin să încoroneze cu succes trei ani de anchetă complicată, care a identificat şi condamnat o bandă organizată de români, necunoscută până atunci”, a subliniat şeful anchetei, Andy Durham, citat în comunicat.

Ofiţerii britanici au lansat ancheta asupra grupului infracţional în februarie 2017. Ei au lucrat împreună cu poliţiştii români şi cu cei din Italia la acest dosar, alături de Europol şi Eurojust, pentru a recupera bunurile şi a-i identifica pe hoţi. Operaţiunea a culminat cu arestări şi percheziţii la 45 de adrese din Regatul Unit, România şi Italia, în iunie 2019.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri