159 de ore suplimentare sau cum poți muri la locul de muncă. Cazul angajatei unui post de radio

Data actualizării: Data publicării:
Miwa Sado
Miwa Sado

În 2013, Miwa Sado, o angajată a postului public de radio NHK, a fost găsită moartă din cauza unei insuficiențe cardiace. La patru ani distanță, ancheta inspectorilor de muncă a revelat o problemă adânc înrădăcinată pe piața niponă a muncii.

Reportera
Miwa Sado

 

Potrivit inspectorilor, moartea Miwei Sado a fost provocată de munca în exces. Mai precis, de 159 de ore suplimentare. În luna iulie 2013, angajata avusese doar două zile libere, relatează The Guardian.

Moartea pe fondul muncii în exces este atât de împământenită statistic în Japonia, încât există și un concept cultural care o evidențiază printre celelalte cauzalități fatale: „karoshi”.

Conducerea postului NHK a primit încă din 2013 raportul inspectorilor de muncă, însă a decis să îl fac public abia în această săptămână.

Moartea Miwei Sado ar putea crește și mai mult presiunea pe autoritățile japoneze pentru a lua măsuri de combatere a numărului mare de decese atribuite orelor suplimentare de muncă pe care conducerile companiilor le impun angajaților.

Anunțul legat de cazul Miwei Sado vine la doi ani distanță de la un alt caz tragic care a declanșat o dezbatere națională privind atitudinea Japoniei față de echilibrul dintre viața profesională și cea privată.  În 2015, Matsuri Takahashi, angajat al celei mai mari agenții de publicitate din Japonia, Dentsu, și-a pus capăt zilelor. Ulterior, o investigație a scos la lumină faptul că angajații Dentsu lucrau mai mult de 100 de ore suplimentare pe lună.

Guvernul Japoniei a aprobat în iulie un plan de acțiuni pentru a reduce orele de muncă excesivă, unul dintre factorii care mențin societatea niponă într-o veritabilă „epidemie” de sinucideri.

De ani de zile, Japonia ocupă cele mai negre statistici în privința sinuciderilor. Anual, peste 20.000 de persoane își pun capăt vieții.

Totuși, comparativ cu 2003, când 34.427 de japonezi s-au sinucis într-un singur an, rata este, însă, în scădere.

În planul aprobat, guvernanții precizează că își vor multiplica eforturile de împiedicare a sinuciderilor legate de locul de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri