2 ani de la bombardarea teatrului din Mariupol, unde se adăposteau sute de civili. „Fiecare criminal rus trebuie tras la răspundere”

Data publicării:
Clădirea teatrului din Mariupol, fotografiată din spațiu de compania Maxar. În fața și în spatele clădirii se vede scris cu litere mari cuvântul COPII (дети)
Clădirea teatrului din Mariupol, fotografiată din spațiu de compania Maxar. În fața și în spatele clădirii se vede scris cu litere mari cuvântul COPII. Foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări sâmbătă, la împlinirea a doi ani de bombardarea teatrului din Mariupol, că Rusia va plăti pentru masacrul pe care l-a provocat. Sute de civili se adăposteau în clădirea teatrului, iar în exteriorul ei fuseseră amplasate semne care anunțau clar că înăuntru se află copii, însă asta nu a împiedicat avioanele rusești să lanseze bombe de mare putere asupra edificiului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Mariupol. Teatru Dramatic. Cuvântul «copii». Au trecut doi ani. Lumea trebuie să-şi amintească tot ce a făcut Rusia Ucrainei şi ucrainenilor, iar fiecare criminal rus trebuie tras la răspundere pentru acţiunile lui”, a scris preşedintele ucrainean pe reţeaua de socializare X.

„Ne vom asigura că sunt traşi la răspundere. Amintire veşnică tuturor oamenilor cărora teroarea rusă le-a luat viaţa”, a subliniat el, pootrivit EFE, preluată de Agerpres.

La 16 martie 2022, aviaţia rusă a bombardat clădirea teatrului din Mariupol, care fusese transformată într-un adăpost pentru aproximativ 600 de persoane. Lângă clădire fusese scris cu litere mari, vizibile din aer, că înăuntru se află copii.

Potrivit diferitelor estimări, între 300 şi 600 de persoane au murit în atac.

Ombudsmanul ucrainean Dmitro Lubineţ a reamintit pe canalul său Telegram că teatrul era un centru de distribuţie a alimentelor şi a apei şi un punct de primire desemnat pentru evacuări.

„Civili ucraineni se ascundeau acolo de bombardamentele constante şi aşteptau evacuarea. Femei, copii, vârstnici, gravide şi lăuze cu bebeluşi evacuate din maternitate. Toţi au murit între dărâmături”, a rememorat el.

Ruşii au demolat ceea ce mai rămăsese din clădire după ce au ocupat oraşul în mai 2022 pentru „a ascunde urmele crimei” - potrivit lui Lubineţ - în acest oraş, care a fost asediat de trupele Kremlinului săptămâni la rând, provocând o catastrofă umanitară.

„Poţi distruge pereţii (clădirii), dar nu şi amintirea. Ne aducem aminte. Vor exista pedepse severe pentru toate crimele de război”, a subliniat ombudsmanul ucrainean.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri