21 dintre primele 30 cele mai poluate orașe din lume se află într-o singură țară

Data actualizării: Data publicării:
Delhi Schools Close Due To Extreme Levels Of AIr Pollution
Foto: Allison Joyce/Getty Images

Bangladesh are cel mai poluat aer din lume, potrivit World Air Quality Report 2019, însă când vine vorba de orașe India, China și Pakistan ocupă primele poziții.

India are 21 din primele 30 cele mai poluate orașe din lume, iar șase dintre acestea se află în top 10.

Orașele chineze ocupă poziții înalte în top, printre care și locul doi, însă au continuat să prezinte îmbunătățiri față de 2018, arată CNN.

Cum este aerul din România

România se află pe locul 54 în clasamentul celor mai poluate țări, cu un nivel moderat de poluare al aerului, primele poziții fiind deținute de Bangladesh, Pakistan, Mongolia, Afganistan, India, Indonezia, Bahrein, Nepal, Uzbekistan și Irak. Statele cu cel mai curat aer din clasament sunt Canada, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia, Estonia, Finlanda, Islanda, Insulele Virgine și Bahamas.

În ceea ce privește clasamentul pe orașe, Bucureștiul ocupă locul 1001, Brașov 1028 și Cluj-Napoca 1184.

Cel mai poluat oraș din lume

Ghaziabad, un satelit al capitalei indiene New Delhi, a fost considerat în 2019 cel mai poluat oraș din lume.

Ce sunt particulele PM 2.5

Cercetătorii de la IQAir, o companie de tehnologie care măsoară și calitatea aerului, au adunat datele de la stațiile de monitorizare aflate la sol, care măsoară nivelul de microparticule (PM 2.5) pe metru cub.

Aceste particule microscopice, mai mici de 2,5 microni în diametru, sunt considerate foarte periculoase pentru că sunt destul de mici pentru a intra în plămâni și în sistemul cardiovascular. Microparticulele includ sulfați, nitrați și carbon. Expunerea la astfel de particule a fost legată de afecțiuni pulmonare și cardiovasculare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea din aer este responsabilă de 7 milioane de decese premature în fiecare an la nivel mondial. Asia de Sud reprezintă o zonă problematică, 27 din cele mai poluate 30 de orașe aflându-se în India, Pakistan și Bangladesh.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri