Live Text Rusia pregătește noi ofensive în Ucraina. Ar putea ataca concomitent din nord și est

Data actualizării: Data publicării:
Situation in Bezimenne, Donetsk Region, Ukraine
FOTO: Profimedia Images

40% dintre teritoriile ocupate de Rusia în primele luni ale invaziei au fost recuperate, anunță șeful marelui stat major al armatei ucrainene. Oficialul a precizat și că, în acest moment, linia frontului are 1.500 de kilometri. La începutul anului, Ucraina a reușit o lovitură grea pentru Rusia. 63 de oameni au murit după ce o bază militară din regiunea Donețk a fost lovită cu rachete Himars. Este bilanțul recunoscut oficial de Moscova, în timp ce pe rețelele sociale se vorbește, în continuare, de sute de morți și răniți. Naționaliștii ruși și unii parlamentari au cerut pedepse pentru comandanții militari după ce 63 de soldaţi au fost ucişi în urma bombardamentului ucrainean asupra unei şcoli în care aceştia erau cazaţi, în apropierea oraşului Makiivka. Comandanții sunt acuzați că au ignorat pericolele și au cazat soldaţii în aceeaşi clădire cu un depozit de muniţie. Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov, situat în estul Ucrainei. Pe de altă parte, serviciile secrete britanice spun că este „puțin probabil” ca trupele rusești să înregistreze un „avans semnificativ” în Bahmut.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Voluntari ucraineni caută trupurile militarilor morți și le duc familiilor: „De câte ori dezgropi pe cineva, trăiești coșmarul lui”

ACTUALIZARE 20:11 Cercetând pas cu pas câmpurile de luptă din estul Ucrainei, un grup de voluntari caută trupurile soldaților căzuți la datorie ca să le returneze familiilor lor, relatează Reuters.

sicriu ucraina slujba biserica profimedia
Cercetând pas cu pas câmpurile de luptă din estul Ucrainei, un grup de voluntari caută trupurile soldaților căzuți la datorie ca să le returneze familiilor lor. Foto: Profimedia

În ciuda ororilor zilnice pe care le întâlnesc, membrii organizației „Laleaua Neagră” spun că fac un bine redând rudelor trupurile militarilor. Iar acest lucru îi face să trăiască un sentiment de împlinire.

„Părinții lor îi așteaptă acasă”, a spus voluntarul Artur Simeiko. „Atunci, pot fi îngropați corespunzător. Nu trebuie să zacă în vreo pădure, pe câmp sau pe stradă”, a adăugat el.

Vladimir Putin a ordonat proiecţia în cinematografe a unor filme documentare despre ofensiva rusă în Ucraina

ACTUALIZARE 19:15 - Vladimir Putin a ordonat marţi guvernului său să organizeze până în februarie difuzarea în cinematografe a unor „filme documentare” despre ofensiva forţelor Moscovei în Ucraina, relatează France Presse.

Într-un document publicat pe site-ul Kremlinului se subliniază că „Ministerul Culturii trebuie să înainteze propuneri pentru a asigura proiecţia de filme documentare naţionale în reţeaua de cinematografe despre subiecte legate de operaţiunea militară specială, de lupta împotriva răspândirii ideologiei neonaziste şi neofasciste”.

Rusia pregătește noi ofensive în Ucraina. Ar putea ataca din nord și est concomitent

ACTUALIZARE 18:10 Rusia nu intenţionează să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, dar îşi va continua operaţiunile ofensive pe diferite direcţii, a declarat marţi Andrei Cerniak, un purtător de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), într-un comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei, relatează Ukrainska Pravda, potrivit Agerpres.

„În noul an, ruşii vor încerca să desfăşoare în continuare operaţiuni ofensive. Până acum, pe niciuna dintre direcţii nu au reuşit să-şi atingă scopul. Ei înţeleg că pierd, dar nu plănuiesc să pună capăt războiului (declanşat cu zece luni în urmă), conform evaluărilor serviciului de informaţii militare al Ucrainei”, a afirmat Cerniak.

„Luăm în considerare posibilitatea ca ei să atace dinspre nord şi est concomitent”, a adăugat el, indicând că forţele ucrainene sunt pregătite pentru orice fel de acţiuni din partea inamicului.

În declaraţia sa, reprezentantul GUR a spus că ruşii vor încerca să menţină coridorul terestru în Crimeea şi să cucerească întreaga regiune Doneţk.

În acelaşi timp, a apreciat el, forţele ruse nu vor reuşi să forţeze fluviul Nipru pentru a captura din nou oraşul Herson, de unde s-au retras la începutul lunii noiembrie.

În următoarele patru-cinci luni, conform previziunilor GUR, armata rusă ar putea pierde încă 70.000 de soldaţi în Ucraina.

Dar conducerea rusă este dispusă la astfel de pierderi, spune Andrei Cerniak, citat de Ukrainska Pravda. Conform estimărilor Kievului, Rusia a pierdut în cele zece luni de război în Ucraina peste 100.000 de soldaţi.

Ucraina se pregăteşte pentru orice fel de acţiuni din partea forţelor ruse, a afirmat marţi într-o declaraţie separată, ministrul ucrainean adjunct al apărării, Anna Maliar, care a subliniat că, pe moment, Kievul nu ştie exact din ce direcţie armata rusă îşi va declanşa noua ofensivă de anvergură din acest an, pentru că inamicul are mai multe scenarii şi ia decizia în ultimul moment, relatează RBC.ua.

„Inamicul are şi el, aşa cum a fost până acum, mai multe scenarii şi se ghidează după situaţie. Ruşii i-au decizia în ultimele ore, iar cei care o pun în aplicare nu ştiu cu o zi înainte cum, unde şi ce fel de decizie vor trebui să pună în practică”, a afirmat Maliar, răspunzând la întrebarea unui jurnalist în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul ucrainean adjunct al apărării a specificat că inamicul rus se ghidează după situaţie şi după dinamica frontului, calculându-şi resursele.

„Spunem mereu deschis că acum pe teritoriul Belarusului au loc mişcări de personal şi de tehnică. Încă din februarie au loc astfel de mişcări. Ei derulează constant "exerciţii" acolo, dar de fapt înţelegem că este vorba despre o stare de pregătire”, a spus Anna Maliar.

Teritoriul Belarusului este folosit în mod constant de ruşi în cadrul războiului declanşat în Ucraina, a afirmat ea. „Dacă ar putea fi utilizat mai intens Belarus? Rusia poate folosi orice vrea, e război. Prin urmare, toată lumea ar trebui să fie pregătită pentru orice desfăşurare a evenimentelor, dar să se înţeleagă că noi dispunem de informaţii şi, pe cât posibil, statul este pregătit”, a adăugat responsabila ucraineană.

În urma mobilizării ordonate de Vladimir Putin, Rusia pregăteşte 200.000 de noi soldaţi şi aproape sigur va încerca să atace din nou Kievul, avertizase recent comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, nu a exclus ca armata rusă să creeze un grup de atac pe teritoriul Belarus în ianuarie-februarie, care să fie compus din persoane mobilizate.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina la 24 februarie trecut pe care o numeşte „operaţiune militară specială”, dar care a fost denunţată de Kiev şi Occident drept o agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de această anvergură după cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul european.

ONU raportează aproape 7.000 de civili uciși în Ucraina

ACTUALIZARE 18:00 De la declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022 şi până în data de 2 ianuarie a.c., 6.919 civili au fost ucişi şi 11.075 răniţi în Ucraina, a anunţat marţi Biroul ONU pentru drepturile omului, potrivit EFE.

Aceste cifre sunt de fapt mult mai mari, atrage atenţia ONU, mai ales în regiunile unde se duc lupte intense şi unde activitatea de monitorizare a observatorilor organizaţiei este mai dificilă.

Până la ora actuală, printre cei decedaţi au fost identificaţi 2.737 de bărbaţi, 1.842 de femei, 216 de băieţi şi 175 de fete.

De asemenea, 2.401 de bărbaţi, 1.729 de femei, 321 de băieţi şi 233 de fete au fost răniţi în primele zece luni de război.

În regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, numărul victimelor făcute de război a depăşit 9.736 de persoane civile, conform Naţiunilor Unite. În restul ţării, cifra este de 8.258 de victime civile.

În ultima lună din 2022, ONU a înregistrat 188 de decese şi 613 răniţi în Ucraina, ceea ce reprezintă o creştere cu 15,4% în comparaţie cu numărul lunar precedent de victime.

Cele mai multe atacuri (86%) au avut loc în regiunile controlate de guvernul ucrainean, în timp ce 14% dintre acestea au avut loc în regiunile Doneţk şi Lugansk, ocupate de ruşi.

Conform cifrelor ONU, o proporţie de 93% dintre victime a rezultat în urma bombardamentelor, restul fiind cauzate de mine şi alte tipuri de explozibili.

Furie și doliu în Rusia după moartea rezerviștilor ruși în Ucraina

ACTUALIZARE 16:20 Adunări publice au avut loc marţi în Rusia pentru a aduce un omagiu zecilor de militari ucişi într-un bombardament în estul Ucrainei, un şoc care a declanşat un val de critici împotriva armatei ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

Lucru neobişnuit pentru Rusia, unde autorităţile păstrează în general tăcerea cu privire la pierderile militare suferite în Ucraina, circa 200 de persoane au participat la un miting autorizat în Samara, centrul Rusiei, de unde erau originari unii dintre aceşti soldaţi ucişi.

Potrivit mass-media locale, adunări publice au avut loc şi în alte oraşe din regiune, în special în Toliati şi Sîzran.

Fapt rar, Ministerul Apărării rus a recunoscut luni că 63 de soldaţi au fost ucişi într-un atac ucrainean în seara Anului Nou asupra unei clădiri unde ei staţionau în Makiivka, oraş aflat sub ocupaţie rusă în regiunea Doneţk, a cărei anexare a fost revendicată de Moscova, însă Kievul a evocat un bilanţ mai mare.

Aceste pierderi, printre cele mai grele suferite de Moscova în timpul unui singur atac de la lansarea ofensivei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, au suscitat un şoc în Rusia, precum şi o avalanşă de critici din partea comentatorilor naţionalişti, altfel favorabili intervenţiei militare.

Emoţia suscitată de aceste pierderi, o nouă lovitură dură pentru Kremlin după eşecurile înregistrate în toamnă, a fost amplificată de faptul că soldaţii ucişi erau rezervişti ce fuseseră mobilizaţi.

Mai multe voci au denunţat o „naivitate criminală”, care a făcut ca muniţii să fie depozitate în aceeaşi clădire unde erau cazaţi soldaţii. De asemenea, soldaţii erau autorizaţi să îşi folosească telefoanele mobile, ceea ce a permis localizarea lor de artileria ucraineană.

Mai mulţi comentatori ruşi pro-război, foarte urmăriţi pe reţelele sociale, contestau de asemenea bilanţul de 63 de morţi, subestimat în opinia lor.

Trei zile au trecut de atunci, însă preşedintele rus Vladimir Putin nu a reacţionat încă la bombardamentul din Makiivka, anunţat chiar în săptămâna Crăciunului ortodox de rit vechi.

Potrivit Ministerului Apărării rus, rachetele au fost trase de lansatoare multiple HIMARS, o armă furnizată de SUA forţelor ucrainene.

Cum l-a recuperat Putin pe oligarhul ucrainean Medvedciuk. Detaliile schimbului de prizonieri și condiția pusă de ruși

ACTUALIZARE 14:30 Ziarul turc Hurriyeta a publicat detaliile schimbului de prizonieri dintre ruși și ucraineni, care a avut loc în septembrie anul trecut, la Ankara. Rușii au eliberat cinci comandanți ai batalionului Azov în schimbului oligarhului ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Russia President Putin meets with Ukrainian politician Viktor Medvedchuk
Vladimir Putin și Viktor Medvedciuk în timpul unei întâlniri la Moscova, în septembrie 2019. Foto: Profimedia Images

Publicația susține că schimbul a fost inițiat de partea rusă, iar negocierile privind organizarea acesteia au avut loc în Turcia, cu participarea informațiilor turce, potrivit BBC.

Citește continuarea AICI.

Mărturia soției unui soldat rus de la Makiivka: „Pur și simplu ștergeau resturi de creier de pe bocanci”

ACTUALIZARE 14:20 Încep să apară mărturii despre despre atacul cu rachete HIMARS desfășurat de ucraineni asupra școlii din Makiivka, transformată de ruși în cazarmă și depozit de armament. Rudele soldaților rămași în viață au reușit să ia legătura cu ei și au aflat amănunte înfiorătoare despre atacul din noaptea de Revelion și despre condițiile în care luptă soldații ruși.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bilanțul oficial al pierderilor de vieți omenești în urma atacului de la Makiivka, recunoscut de Moscova, este de 63 de militari. Autoritățile ruse nu au dat niciun detaliu în plus, însă informațiile vehiculate de bloggeri și corespondenți de război pro-ruși vorbesc de sute de militari care erau adăpostiți în clădirea școlii și de un depozit de muniții la subsol.

Citește continuarea AICI.

Vezi și VIDEO. O rachetă rusească explodează în apropierea unui jurnalist francez. Momentul a fost surprins în direct

Ucrainenii spun că 500 de ruși au fost uciși sau răniți într-un atac în regiunea Herson

ACTUALIZARE 12:20 Kievul a anunţat marţi că forţele ucrainene au ucis sau rănit aproximativ 500 de soldaţi ruşi într-un atac de artilerie în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, informează DPA.

„Pierderile inamicului se ridică la 500 de morţi sau răniţi”, a menţionat Statul Major al armatei ucrainene.

Atacul a avut loc în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în apropierea satului Chulakivka, şi a vizat soldaţi şi echipament militar ale Rusiei.

De asemenea, au fost lovite detaşamente ale armatei ruse care se aflau în satul Fedorivka. Numărul victimelor nu este clar deocamdată.

Chulakivka şi Fedorivka se află la sud-est de fluviul Nipru, în partea ocupată de ruşi în regiunea Herson.

Noile informaţii difuzate de armata ucraineană urmează celor referitoare la un alt atac împotriva forţelor ruse, comis asupra unei clădiri din oraşul Makiivka, din regiunea Doneţk.

Este „puțin probabil” ca Moscova să facă progrese semnificative în Bahmut în curând

ACTUALIZARE 10.30 Serviciile secrete britanice spun că este „puțin probabil” ca trupele rusești să înregistreze un „avans semnificativ” în apropierea orașului Bahmut din estul Ucrainei în următoarele săptămâni, scrie Sky News.

Moscova a implicat forțe semnificative și echipamente pentru a pătrunde în oraș, care rămâne un bastion ucrainean cheie în estul regiunii Donbas.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în ultima sa actualizare că forțele militare ruse și forțele grupului de mercenari Wagner au crescut probabil frecvența atacurilor lor la mijlocul lunii decembrie.

Cu toate acestea, ele au fost „slab susținute”, iar Ucraina a angajat „întăriri semnificative” în zonă în ultimele 10 zile.

Ambele părți au suferit „pierderi ridicate”, a precizat Ministerul Apărării, care a adăugat că asalturile rusești s-au redus de atunci, iar operațiunile ofensive din zonă sunt acum probabil desfășurate doar la nivel de pluton – ceea ce înseamnă că este implicat un număr mai mic de soldați.

Furie în Rusia după atacul de la Makiivka. Parlamentari și bloggeri cer anchetarea comandanților care au permis pierderile "stupide"

ACTUALIZARE 9.55 Naționaliștii ruși și unii parlamentari au cerut pedepse pentru comandanții militari după ce 63 de soldaţi au fost ucişi în urma bombardamentului ucrainean asupra unei şcoli în care aceştia erau cazaţi, în apropierea oraşului Makiivka. Comandanții sunt acuzați că au ignorat pericolele și au cazat soldaţii în aceeaşi clădire cu un depozit de muniţie, scrie Reuters. 

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că 63 de soldaţi au fost ucişi într-un bombardament ucrainean asupra unei şcoli în care aceştia erau cazaţi. Cazarma improvizată în şcoală a fost în noaptea de Anul Nou ţinta a şase rachete sol-sol lansate de un sistem HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) de fabricaţie americană. Două dintre rachete au fost doborâte, a precizat ministerul rus. Anunţul oficial de la Moscova vine în condiţiile în care pe reţelele sociale se vorbea încă de duminică despre atacul mortal din Makiivka, dar bilanţurile vehiculate de diverse surse variau. Ucraina, la rândul ei, a susţinut că atacul s-a soldat cu sute de morţi, dar oficialii pro-ruşi din regiune spun că este o exagerare. 

Bloggerii naţionalişti ruşi care relatează despre război şi care au sute de mii de urmăritori au cerut să fie pedepsiţi comandanţii, pentru că au cazat soldaţii în aceeaşi clădire cu un depozit de muniţie, deşi ştiau că se află în raza de acţiune a rachetelor ucrainene.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 7.55 Patruzeci la sută din teritoriile ocupate după 24 februarie - când Rusia a lansat invazia în Ucraina - au fost eliberate în cursul anului trecut, a declarat luni comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, citat de CNN.

"Forţele armate au eliberat 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei la scară largă şi 28% din toate teritoriile ocupate de Rusia începând din 2014", a anunţat generalul Zalujnîi într-o postare pe Telegram despre bilanţul din 2022.

Linia actuală a frontului are o lungime de 1.500 km, a precizat şeful Statului Major al armatei ucrainene.

Zalujnîi a mai dezvăluit că forţele armate ucrainene au efectuat antrenamente militare pe teritoriul a 17 ţări europene. "Datorită partenerilor internaţionali a fost posibilă instruirea a peste 20.000 de soldaţi", a menţionat el.

"În 2022, peste 600.000 de persoane au fost evacuate din zonele de ostilităţi şi au fost aduse peste 2 milioane de tone de bunuri umanitare", a detaliat generalul Zalujnîi.

Apărarea aeriană rusă din Crimeea a doborât drone ucrainene deasupra Sevastopolului

ACTUALIZARE 7.25 Apărarea antiaeriană din peninsula Crimeea ocupată de ruşi a interceptat luni seară drone ucrainene după mai multe zile de atacuri ruseşti cu drone kamikaze asupra oraşelor ucrainene, a transmis agenția rusă de presă TASS.

Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra portului Sevastopol, conform sursei citate. "Apărarea noastră antiaeriană a continuat să respingă atacurile", a declarat guvernatorul numit de Moscova, Mihail Razvojaiev.

La Sevastopol se află baza principală a flotei ruse de la Marea Neagră. Portul a fost ţinta atacurilor cu drone ucrainene de mai multe ori, cel mai recent pe 30 decembrie.
În octombrie, armata ucraineană a folosit drone bărci încărcate cu explozibili pentru a ataca flota rusă în apropiere de Sevastopol. Există informaţii contradictorii din partea celor două părţi aflate în conflict cu privire la eficacitatea acestora.

Poliţia a descoperit lagăre de tortură în Harkov

ACTUALIZARE 7.15 Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov, situat în estul Ucrainei, informează dpa.

Trupele ruse au reţinut şi torturat civili în condiţii inumane în aceste lagăre, a scris luni, pe Facebook, şeful poliţiei regionale Volodimir Timoşko. Unii dintre prizonieri au fost supuşi la şocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele, a adăugat el. Regiunea din jurul oraşului Harkov a fost ocupată luni de zile de trupele ruse, care s-au retras abia la începutul lunii septembrie, după o contraofensivă ucraineană. De atunci au fost descoperite în regiunea eliberată cadavrele a 920 de civili, dintre care 25 ale unor copii, ucişi de soldaţii ruşi, a adăugat Timoşko

Potrivit investigaţiilor autorităţilor ucrainene, forţele ruse au comis crime de război şi în alte teritorii ocupate.

După retragerea unităţilor ruseşti din suburbia Bucea a capitalei Kiev au fost descoperite peste 400 de cadavre. Mare parte din victime au suferit morţi violente. Ancheta este în derulare

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri