30 de copii care au pierit în incendiul din mall au trimis mesaje de rămas bun familiei

Data actualizării: Data publicării:
maria

Tragedia petrecută în orașul siberian Kemerovo, acolo unde 64 de persoane, în mare parte copii, au murit în incendiu izbucnit într-un mall, a creat unde de șoc în societatea rusă. Un protest fără precedent a avut loc în oraș, unde oamenii furioși au ieșit în stradă să ceară explicații autorităților. Detaliile legate de incendiu sunt cutremurătoare: ieșirile de urgență au fost blocate, iar alarmele de incendiu nu au sunat. Unii oameni s-au aruncat de la etaj pentru a scăpa de flăcările care au distrus mall-ul și fumul dens care a provocat moartea celor mai multe victime.

Citește și: Prima ipoteză legată de motivul izbucnirii incendiului devastator din Kemerovo

O clasă întreagă de elevi a murit în incendiul de duminică, iar unii dintre copii au apucat să dea un ultim telefon părinților, înainte să se intoxice cu fumul gros, scrie The Washington Post.

„Ardem, poate că acesta este un rămas bun”, a scris pe contul de pe o rețea de socializare Maria, o fetiță de 13 ani. Alți 30 de copii care au lăsat mesaje de adio se numără printre victime sau sunt încă dați dispăruți. Iar autoritățile par să nu gestioneze foarte bine situația, întrucât mulți părinți sunt în continuare confuzi cu privire la soarta copiilor lor.

„Nu există nicio listă concretă 100%, dar părinții speră ca numele copiilor lor să fie mutate de pe lista morților pe cea a persoanelor dispărute”, spune reporterul de la Rossiya-24.

Focul a izbucnit duminică după-amiaza, în mall-ul Winter Cherry, lângă un loc de joacă pentru copii și o sală de cinema. O femeie povestește cum a primit un telefon de la nepoata ei, care i-a spus că nu poate ieși din centrul comercial cuprins de flăcări.

„Mi-a spus că totul în jur arde, că ușile sunt blocate și nu poate ieși. I-am spus să își dea hainele jos și să își acopere nasul, apoi m-a rugat să îi transmit mamei sale că o iubește și că iubește pe toată lumea”, a declarat aceasta.

Pe de altă parte, oamenii dau vina pe intervenția stângace a serviciilor de urgență, care nu au fost în stare să îi scoată la timp pe cei captivi în clădire. „Le-a luat trei minute. Trei afurisite de minute să își pună măștile”, a declarat un tată îndurerat, care nu a reușit să își scoată fiicele din infernul dezlănțuit în mall. Acesta spune că i-a implorat pe pompieri să îi dea o mască pentru a intra înapoi după copilele lui: „Mi-au spus că nu se poate, că totul trebuie să fie conform regulamentului. Fetele mele au ars de vii din cauza nenorocitului de regulament”.

Citește și: VIDEO. Camerele de supraveghere au surprins momentul în care a izbucnit incendiul în mall-ul din Rusia

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din mall arată că patronii magazinelor de la etajul patru, acolo unde a izbucnit focul, nu au avut timp să reacționeze, iar flăcările au cuprins spațiul de joacă în câteva secunde. Deocamdată, nu este cunoscută cauza incendiului și nici motivul pentru care ieșirile de urgență au fost blocate, însă guvernatorul regiunii, Vladimir Chernov, a declarat că prima ipoteză a anchetatorilor este că flăcările ar fi izbucnit de la o brichetă folosită de un copil, care ar fi aprins o minge de spumă din zona de joacă.

Ministrul rus pentru Situații de Urgență a declarat că temperatura din interiorul mall-ului a ajuns la peste 700 de grade Celsius, iar majoritatea victimelor a pierit din cauza fumului dens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri