Video 500 de oameni au murit în Canada. Situația riscă să fie și mai rea: „cupola de căldură” se deplasează spre preerie

Data publicării:
incendii in canada
Numeroase focare de incendii au apărut în provincia canadiană Columbia Britanică din cauza unei „cupole de căldură” ce a adus temperaturi record Foto: Profimedia

O mie de oameni au fost evacuați din calea focului în provincia canadiană Columbia Britanică, în timp ce localitatea unde a fost înregistrată temperatura record de 49,5 grade Celsius, Lytton, a ars în proporție de 90 la sută. Între timp, peste 500 de persoane au murit până acum din cauza caniculei în Canada.

În ultimele 24 de ore, căldura și vântul puternic au provocat apariția de 62 de noi focare în această provincie.

Mai rău este că așa-numita „cupolă de căldură” din cauza căreia s-a produs acest dezastru se deplasează lent spre est, adică spre zona de preerie, și mai vulnerabilă la incendii. 

Autoritățile au solicitat populaţiei să îşi reducă la minimum ieşirile, să consume multe lichide şi să verifice dacă persoanele în vârstă sau singure sunt în siguranţă. În zona Vancouver, şcolile au fost închise, iar campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 au fost suspendate.

Imaginile care apar pe rețelele sociale sunt de-a dreptul înfricoșătoare. Peisajul este apocaliptic: 

„Ce fierbinte este (aerul -n.r.)! Foarte cald. Încetinește”, spune o femeie aflată în mașină împreună cu un bărbat în timp ce trec prin preajma flăcărilor și a coloanelor de fum.

„O luăm de la capăt, pentru a doua oară”, spune apoi șoferul.

Cineva îi întreabă prin stație:

- Băieți, mai sunteți în urma mea?

- Da, suntem în regulă, în urma ta. Te putem vedea.

- OK.

„Un nou incendiu. Nu e bine deloc. Uite, chiar acolo!”, spune o femeie aflată într-o altă mașină.

„Tremur! Nu este în regulă”, îi răspunde interlocutoarea sa.

 Scăderea temperaturilor nu este de aşteptat înainte de săptămâna viitoare.

„Temperaturile înregistrate săptămâna aceasta sunt fără precedent. Au existat decese, iar riscul de incendii forestiere este la un nivel periculos de ridicat”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau.

Potrivit experților, valul de căldură și violența incendiilor sunt legate de schimbările climatice prin care trece planeta, ceea ce înseamnă că situația din vestul Canadei se poate repeta și în alte zone. 

Citiți și: VIDEO | De Ziua Națională, canadienii au dărâmat statuile reginelor Elisabeta a II-a și Victoria

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri