500 de persoane din Douma, simptome ale expunerii la arme chimice. OMS cere de urgență „accesul nelimitat” în zonă

Data actualizării: Data publicării:
cec566c8-d853-43f2-bd32-0008b25e032f

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cere „acces nelimitat” în Douma, unde 500 de persoane ar fi afectate de atacul chimic de sâmbătă.

OMS precizează că, potrivit informațiilor de pe teren, 500 de persoane prezintă simptome specifice expunerii la substanțe toxice, inclusiv dificultăți de respirație, iritații ale membranelor mucoase și disfuncții ale sistemului nervos central.

„De asemenea, și două facilități medicale au fost afectate de aceste atacuri”, transmite OMS, potrivit BBC.

„Ar trebui să fim cu toţii revoltaţi de aceste rapoarte teribile şi imagini din Douma. OMS cere un acces liber imediat în zona afectată pentru a furniza servicii medicale celor afectaţi, a evalua impactul sanitar şi pentru a furniza un răspuns privind sănătatea publică”, a declarat medicul Peter Salama din cadrul OMS.

Activiştii care se opun regimului lui Assad, membrii echipajelor de salvare şi medici susţin că atacul chimic asupra Douma în Ghouta de Est a fost lansat de forţele guvernamentale care au folosit bombe cu substanţe chimice toxice, transmite News.ro.

Preşedintele american, Donald Trump, şi aliaţii occidentali discută o eventuală acţiune militară împotriva regimului lui Bashar al-Assad pentru un presupus atac chimic comis sâmbătă la Douma, un oraş controlat multă vreme de rebeli.

Regimul de la Damasc neagă folosirea armelor chimice.

Trump a decis să-şi anuleze participarea la cel de-al 8-lea summit al Americilor, care se va desfăşura vineri la Lima (Peru), pentru a se concentra pe răspunsul pe care SUA îl vor da presupusului atac chimic din Siria, a anunţat marţi Casa Albă.

Peste 40 de persoane au fost ucise sâmbătă în atacul de la Douma, ultimul bastion al insurgenţilor lângă capitala siriană Damasc.

Donald Trump a condamnat luni atacul chimic „atroce" comis asupra unor „civili nevinovaţi" şi a spus că va lua o decizie cu privire la paşii de urmat în următoarele 24-48 de ore.

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, s-a arătat marţi de acord cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, în privinţa faptului că este necesar un răspuns al comunităţii internaţionale la atacul de sâmbătă din Siria, în care regimul de la Damasc ar fi folosit arme chimice. 

Între timp, ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborât, iar bazele de lansare vor fi atacate.

Zasypkin a declarat că se referă la o declaraţie dată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de şeful staff-ului său.

„Dacă va avea loc un atac al americanilor atunci rachetele vor fi doborâte şi chiar şi locurile de unde au fost lansate”, a declarat pentru al-Manar TV, post de televiziune afiliat Hezbollah.

SUA, Marea Britanie şi Franţa continuă pregătirile pentru acţiuni militare având ca scop sancţionarea regimului lui Assad, despre care cele trei puteri spun că este responsabil pentru cel mai recent atac chimic asupra suburbiei Douma din Siria, care s-a soldat cu peste 45 de morţi.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri