90% dintre adolescentele şi femeile tinere din cele mai sărace ţări nu utilizează internetul (Unicef)

Data publicării:
profimedia-0732064540
90% dintre adolescentele şi femeile tinere din cele mai sărace ţări nu utilizează internetul (Unicef). Foto: Profimedia Images

Circa 90% dintre adolescentele şi femeile tinere din cele mai sărace ţări nu utilizează internetul, o proporţie mai mare decât în cazul băieţilor adolescenţi şi a bărbaţilor tineri de aceeaşi vârstă, potrivit unui raport Unicef, care subliniază rolul educaţiei în aceste inegalităţi, informează AFP.

În 2020, Unicef şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor au estimat că doar 37% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani din întreaga lume aveau acces la internet acasă, notează Agerpres.

Însă, această estimare "ascunde disparităţi de gen izbitoare, legate de accesul la dispozitive, de utilizarea internetului şi de competenţele digitale în cadrul gospodăriilor", se arată în raportul Unicef publicat miercuri.

Prin urmare, agenţia ONU a analizat date din sondaje efectuate în 54 de ţări, în principal state cu venituri mici şi unele cu venituri medii. 

Ca urmare, "în ţările cu venituri mici, 90% dintre adolescentele şi femeile tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani (aproximativ 65 de milioane de persoane) nu sunt online, prin comparaţie cu 78% dintre băieţii adolescenţi şi bărbaţii tineri de aceeaşi vârstă (circa 57 de milioane) care nu folosesc internetul", estimează raportul. 

"Reducerea decalajului digital dintre fete şi băieţi nu înseamnă doar asigurarea accesului la internet şi la tehnologie", a comentat într-un comunicat Robert Jenkins, directorul Unicef pentru educaţie. "Este vorba despre a le da fetelor posibilitatea de a deveni inovatoare, creatoare şi lidere", a subliniat el. 

Raportul notează că, deşi fetele au, în general, cunoştinţe de bază de citire mai bune, acest lucru nu se reflectă în sfera digitală. În aceste ţări, "adolescentele şi femeile tinere sunt uitate şi lăsate la uşă în ceea ce priveşte alfabetizarea digitală", remarcă Unicef, subliniind în special importanţa mediului familial şi a educaţiei în această situaţie. 

"Dacă dorim să combatem inegalitatea de gen pe piaţa muncii, în special în domeniile ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii, trebuie să începem acum prin a-i ajuta pe tineri, în special pe fete, să dobândească competenţe digitale", a pledat Jenkins. 

De asemenea, diferenţa este mare şi în ceea ce priveşte accesul la telefoane mobile, se arată în raport. În 41 dintre ţările analizate, adolescentele şi tinerele cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani se află într-un "dezavantaj semnificativ", având, în medie, o şansă de 13% de a deţine un telefon mobil, "ceea ce le limitează accesul la lumea digitală", vitală în economia secolului XXI.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri