Siegfried Mureșan: Rezoluția arată că PE și-a pierdut încrederea în guvernul Dăncilă

Data actualizării: Data publicării:
dancila juncker_gov ro
Foto: gov.ro

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că Parlamentul European încearcă să trimită un mesaj României prin adoptarea unei rezoluții privind situația din țară, la finalul dezbaterilor care vor avea loc în luna octombrie, la Strasbourg, și la care este convocat și premierul Viorica Dăncilă. România nu riscă nimic, deocamdată, dar adoptarea acestei rezoluții este un document politic care atestă faptul că Uniunea Europeană și-a pierdut încrederea în autoritățile din România. 

„Rezoluția arată că Parlamentul European și anume toate grupurile politice din Parlamentul European și-au pierdut încrederea în guvernul Dăncilă. Lumea înțelege că în România, pe 10 august, autoritățile au acționat cu brutalitate împotriva unor protestatari pașnici. Aceste autorități sunt în subordinea guvernului României, acțiuni pentru care premierul României poartă responsabilitate și de aceea grupurile politice din Parlamentul European au decis să aibă o dezbatere cu premierul guvernului României și să punem pe hârtie poziția oficială a parlamentarilor europeni, adoptată cu majoritate, în forma unei rezoluții”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, în direct la Digi24. 

Europarlamentarul precizează că decizia anunțată de PE este cu atât mai importantă atunci când este pusă în contextul preluării președinției CE de către România, începând cu ianuarie 2019. 

„Nu este un document legislativ, dar este un semnal politic extrem de important cu privire la încrederea mică de care guvernul României se mai bucură în Europa. E un lucru foarte rău că România este condusă la acest moment de un guvern care a pierdut încrederea UE, deoarece peste patru luni preluăm președinția CE și, dacă am avea un guvern competent, respectat în Europa, în care Europa să aibă încredere, am putea obine pe durata președinției mult mai mult succes pentru România.

Este un document politic, în schimb. Nu riscăm, în termeni legali, imediat nicio sanctiune. Dar riscăm să pierdem reputația, iar poporul român nu merită asta. Vedem pe stradă, la proteste de doi ani. Oamenii doresc valori europene, vor să trăiască la fel ca în Europa, doresc o mai bună guvernare, doresc domnia legii”, a mai spus acesta. 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri