A început procesul fostului președinte al Kosovo, la Haga. Hashim Thaci este acuzat de crime de război și crime împotriva umanității

Data publicării:
thaci haga tribunal
Thaçi, în vârstă de 54 de ani, a demisionat la scurt timp după inculparea sa de către KSC, şi a fost transferat ulterior în detenţie la Haga. Foto: Profimedia Images

Hashim Thaçi, fost preşedinte al Kosovo, a pledat nevinovat la cele zece acuzaţii de crime de război şi crime împotriva umanităţii, în prima zi a procesului său care s-a deschis luni la Haga, în faţa Tribunalului special pentru Kosovo (KSC), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Acuzaţiile de persecuţii, crime, tortură şi dispariţii forţate de persoane datează din timpul conflictului din 1998-1999 în urma căruia Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia şi care l-a făcut pe Hashim Thaçi un erou pentru compatrioţii săi.

Thaçi şi cei trei co-acuzaţi, toţi foşti colaboratori apropiaţi în gherila Armata de Eliberare a Kosovo (UCK) şi, după încheierea războiului, în politică, şi-au pledat nevinovăţia la scurt timp după începerea şedinţei.

„Înţeleg acuzaţiile şi nu sunt vinovat de nimic”, a spus Thaçi în instanţă.

Războiul din Kosovo, care a opus forţele sârbe gherilei albaneze, s-a soldat cu 13.000 de morţi, în majoritatea lor albanezi din Kosovo.

Procesul de la Haga, condus de judecători şi procurori internaţionali, a început cu declaraţiile introductive ale acuzării şi ale avocaţilor victimelor. Avocaţii apărării vor lua cuvântul începând de marţi.

Thaçi, în vârstă de 54 de ani, a demisionat la scurt timp după inculparea sa de către KSC, şi a fost transferat ulterior în detenţie la Haga.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri