A murit fostul președinte al Portugaliei, care îi ajuta pe tinerii refugiați sirieni să-şi reia studiile

Data publicării:
Jorge Sampaio, fost preşedinte al Portugaliei și emisar special al ONU
Jorge Sampaio, fost preşedinte al Portugaliei și emisar special al ONU. Sursă foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio a încetat din viaţă vineri, într-un spital din Lisabona, la vârsta de 81 de ani, transmite agenția internațională de știri spaniolă EFE.

Decesul, confirmat pentru presa locală de anturajul fostului şef al statului, survine la două săptămâni după internarea sa într-un centru spitalicesc din capitala lusitană pentru probleme respiratorii, Sampaio suferind de câțiva ani de afecțiuni cardiace, transmite Agerpres. 

Jorge Sampaio s-a născut la Lisabona la 18 septembrie 1939 şi a fost preşedinte al Portugaliei între 1996 şi 2006, perioadă care a încununat o carieră politică care a început în primii ani ai democraţiei portugheze, anii '70 ai secolului trecut. În 1989, Sampaio a devenit preşedinte al Partidului Socialist din Portugalia şi, în acelaşi an, a fost ales primar al capitalei portugheze, Lisabona.

În 1996, Sampaio a câştigat alegerile prezidenţiale încă din primul tur împotriva conservatorului Anibal Cavaco Silva, care avea să devină şef al statului în 2006, şi a fost reales pentru un al doilea mandat de cinci ani în 2001.

După încheierea mandatului de preşedinte, Sampaio a mai ocupat funcția de trimis special al ONU pentru lupta împotriva tuberculozei şi ulterior înalt reprezentant pentru Alianţa Civilizaţiilor al aceleiaşi organizaţii.

În ultimii ani, Jorge Sampaio şi-a dedicat activitatea Platformei Globale pentru Studenţii Sirieni, pe care a înfiinţat-o în 2013 şi pe care încă o mai prezida: Scopul acestei platforme are ca scop să ajute tinerii sirieni să-şi reia studiile după ce și-au părăsit ţara aflată în război.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri