Abbas, invitat de Netanyahu să se adreseze Parlamentului israelian

Data actualizării: Data publicării:
benjamin netanyahu israel GettyImages-496533266

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas să susţină un discurs în Knesset şi a declarat că ar accepta bucuros o invitaţie de a lua cuvântul în Parlamentul din Ramallah, în Cisiordania ocupată, relatează Reuters şi AFP, preluate de News.ro.

benjamin netanyahu israel GettyImages-496533266

Abbas şi Netanyahu au schimbat replici dure pe tema colonizării israeliene în Cisiordania, joi, în Adunarea generală a ONU, pe fondul impasului diplomatic în Orientul Mijlociu, scrie AFP. Cei doi lideri au urcat la tribună la un interval de doar câteva minute unul de celălalt. Ei au fost despărţiţi, pe lista vorbitorilor, de premierul norvegian Erna Solberg, o amintire ironică a Acordurilor de la Oslo care au lansat procesul de pace, în prezent blocat.. Solberg a profitat de ocazie pentru a-i invita să "aplice recomandările Cvartetului" pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte Statele Unite, Uniunea Europeană, ONU şi Rusia.

Cvartetul cere Israelului să înceteze colonizarea, iar plaestinienilor că pună capăt violenţelor, însă ambele tabere i-au criticat concluziile. Abbas, care a vorbit primul, a denunţat accelerarea colonizării israeliene în Cisiordania şi Ierusalimul de Est şi a subliniat că acesta va ucide orice speranţă a unei soluţii cu două state - Israel şi Palestina - care să coexiste în pace. ONU îşi bazează speranţele unei soluţionări a conflictului pe această soluţie şi consideră colonizarea un obstacol în calea păcii. "Ceea ce face Guvernul israelian continuându-şi colonizarea exapnsionistă va distruge ceea ce mai rămâne din posibilităţile aplicării soluţiei cu două state în frontierele din 1967", a declarat Abbas. "Coloniile sunt ilegale în toate aspectele lor", a subliniat el. Palestinienii, a anunţat el, vor continua ofensiva diplomatică pe care au lansat-o de când Palestina a obţinut statutul de observator la ONU.

Ei vor depune eforturi în vederea adoptării de către Consiliul de Securitate a unei rezoluţii care să condamne colonizarea şi atacurile "teroriste" ale coloniştilor asupra familiilor palestiniene. "Suntem angajaţi, în acest moment, în consultări intense cu ţări arabe şi alte ţări prietene în acest sens", a spus Abbas. Însă este o misiune aproape imposibilă atât timp cât Statele Unite vor bloca printr-un vot de veto, în calitate de membru permanent al Consiliului, orice text care-l condamnă aliatul său israelian. Cealaltă pistă este o conferinţă internaţională pe care Franţa vrea să o convoace într-o încercare de relansare a procesului de pace, aflat într-un punct mort din aprilie 2014. Abbas şi-a exprimat dorinţa ca "toate statele lumii să susţină convocarea acestei conferinţe internaţionale de pace până la sfârşitul anului".

Israelul respinge amestecul ONU sau altor părţi şi reclamă negocieri directe cu palestinienii. Netanyahu a respins pur şi simplu argumentul colonizării. "Acest conflict nu vizează coloniile, nu a fost cazul vreodată", a spus el. Acest conflict "a vizat întotdeauna existenţa unui stat evreu, un stat evreu indiferent de frontierele sale", a adăugat el. Premierul a citat Haïfa, Jaffa şi Tel Aviv, localităţi din israel, şi a spus "iată cu adevărat coloniile cărora ei (palestinienii) li se opun". El a recunoscut însă că această colonizare este un "suboect real", dar că el "poate fi soluţionat în cadrul unor negocieri cu privire la statutul final" al teritoriilor palestiniene. Netanyahu se opune voinţei "absurde" a lui Abbas de a obţine de la Regatul Unit "scuze" pentru Declaraţia Balfour care a deschis calea, în urmă cu aproape 100 de ani, creării Israelului. "Iată ceea ce se cheamă să trăieşti în trecut!", a spus el.

Un orator strălucit, premierul israelian a consacrat prima parte a discursului pe care l-a susţinut argumentând, cu ajutorul unor anecdote, că în pofida "parţialităţii" de care ONU dă dovadă faţă de ţara sa - "o adevărată farsă" -, acesta ţese tot mai multe legături cu ţări din Africa, Asia şi America Latină, care o consideră un gigant al tehnologiei şi un scut împotriva terorismului. El a revenit apoi la teme predilecte precum "statul islamic militant Iran, principala ameninţare" la adresa Israelului şi "îndoctrinarea" tinerilor palestinieni cu ură faţă de evrei şi cu violenţă, "o formă de abuz asupra copiilor".

Premierul israelian a dus de asemenea un omagiu apăsat Statelor Unite, "ţara cea mai puternică şi mai generoasă de pe planetă", care tocmai a acordat Israelului un ajutor militar de o amploare fără precedent - 38 de miliarde de dolari în decurs de zece ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri