„Acesta nu este Saigonul”. SUA suspendă momentan evacuarea translatorilor afgani care au colaborat cu armata americană

Data publicării:
U.S. Defense Secretary James Mattis Visits The Regional Middle East
Kabulul văzut dintr-un elicopter al armatei SUA. Imagine de arhivă. Foto: Getty Images

Administrația Biden a decis suspendarea temporară a zborurilor destinate evacuării civililor afgani, în special translatori, care au colaborat cu armata SUA în cei 20 de ani de prezență militară în Afganistan. Decizia a fost luată pentru a prioritiza în acest moment evacuarea cetățenilor americani din haosul de pe aeroportul din Kabul, după ce capitala afgană a fost cucerită de talibani, informează CNN.

„Acesta nu este Saigonul”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, care a respins ideea comparării evacuării din Kabul cu cea a Saigonului, de la finalul războiului din Vietnam, din 1975. Blinken a spus că, în cazul Afganistanului, SUA „și-a îndeplinit misiunea” prin lichidarea ori aducerea în fața justiției a celor responsabili de atentatele din 11 septembrie 2001, în urma cărora americanii au invadat această țară.

kabul-saigon-elicopter
Colaj foto care circulă pe rețelele sociale, în care este comparată evacuarea ambasadei SUA din Saigon cu cea a ambasadei SUA din Kabul. Sursa foto: Twitter

Momentan, nu se știe cât va dura această situație „pauză” în zborurile destinate evacuării civililor afgani care au ajutat armata și guvernul american în toți acești ani. Duminică, Departamentul de Stat și cel al Apărării SUA au precizat, într-o declarație comună, că guvernul american „va accelera evacuarea a mii de cetățeni afgani” în cadrul unui program special de acordare de vize - Afghan Special Immigrant Visa (SIV).

Ultimul zbor planificat cu civili afgani beneficiari ai programului SIV a decolat din Kabul cu destinația Fort Lee, Virginia.

SUA poate evacua din Kabul 5.000 de persoane pe zi

Duminică, Departamentul de Stat al SUA a precizat că astăzi (luni) și în zilele următoare, vor fi evacuați „mii de cetățeni americani care au locuit în Afganistan și angajați ai misiunilor diplomatice americane din Kabul și familiile acestora, „precum și alți cetățeni afgani vulnerabili”.

Până în acest moment, din Afganistan au fost evacuați 2.000 de cetățeni afgani beneficiari ai programului SIV.

SUA poate evacua în acest moment cel mult 5.000 de persoane pe zi de pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai, din Kabul.

Aeroportul din Kabul a rămas în acest moment singura rută de evacuare din Afganistan care nu a căzut în mâinile talibanilor. În rest, talibanii controlează toate punctele de frontieră din Afganistan.

300.000 de civili afgani au lucrat pentru armata SUA

„Dacă asta e tot ce poate face națiunea noastră pentru siguranța aliaților noștri, am eșuat mizerabil. Pur și simplu nu există niciun motiv pentru care nu-i putem evacua pe afganii care riscă să fie uciși dacă rămâni în această țară în același timp cu cetățenii americani”, a declarat pentru CNN Krish O'Mara Vignarajah, reprezentanta unui ONG care luptă pentru apărarea drepturilor refugiați.

Am luptat împreună în toți acești 20 de ani, sigur putem pleca împreună

În aceste zile, aproape 6.000 de militari americani vor fi aduși pentru a securiza aeroportul din Kabul și pentru a proteja evacuarea personalului american și a civililor afgani, care se va realiza cu aeronave atât civile cât și militare.

În ultimii 20 de ani de prezenţă militară NATO în această ţară, circa 300.000 de civili afgani au lucrat pentru forţele armate ale SUA ori ale Alianţei Nord-Atlantice. Printre aceştia s-au aflat şi câteva mii de translatori care se tem că vor fi abandonaţi şi încearcă să obţină o viză în Statele Unite.

„Nu ne simţim în siguranţă”, declara în luna mai 2021, un transaltor afgan, tată a şase copii, care a lucrat atât pentru militarii SUA cât pentru cei ai NATO.

translator afgan cu militar american în Afganistan, provincia Logar
Un translator afgan (mijloc) între un militar afgan și unul american în Afganistan, 2012. Foto: Profimedia Images

„Talibanii strigă acum după noi şi ne spun: Fraţii voştri (americani) vor pleca în curând, iar apoi o să vă omorâm pe toţi, băieţi”.

Cel puţin 300 de translatori au fost omorâţi în Afganistan, din 2016 şi până în prezent.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...