Acordul de la Paris | Cum stă România pe harta emisiilor periculoase de carbon

Data actualizării: Data publicării:
emisii de carbon
Foto: Shutterstock

Retragerea SUA din Acordul de la Paris trage un nou semnal de alarmă privind cantitățile de emisii de gaze cu efect de seră, care provoacă fenomenul de încălzire globală. Deși tratatul a fost ratificat de 55 de țări, există diferențe majore în ceea ce privește cantitatea de emisii a statelor, în special în Europa.

emisii de carbon
Foto: Shutterstock

Un studiu condus de Diana Ivanova, o cercetătoare norvegiană de la Universitatea de Știință și Tehnologie, și publicat în Environmental Research Letters arată o mare discrepanță între estul și vestul Europei, când vine vorba despre emisiile periculoase.

Marea Britanie conduce detașat în topul țărilor cu cele mai multe emisii de gaze, fiind urmată de Grecia, Germania și Finlanda. La polul opus se află România, Bulgaria și Ungaria, care au cele mai mici cantități de emisii. La nivel mondial, România se situa pe locul 40, cu 90,425 tone de emisii anuale de carbon, adică 0,3% din totalul emisiilor globale. 

Cele mai multe emisii de carbon vin din SUA (6,049,435 tone - adică 22% din totalul emisiilor) și China (5,010,170 tone - 18,4% din totalul emisiilor), motiv pentru care retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris va avea un impact atât de mare asupra lumii și mediului.

"Acest studiu face inventarul emisiilor de noxe pe gospodărie, în 177 de regiuni din 267 de țări ale Uniunii Europene, și poate fi un factor important în modul în care autoritățile locale iau decizii legate de reducerea poluării", spun autorii studiului.

În studiu au intrat toate emisiile de gaze de seră: emisiile cauzate de mijloacele de transport reprezintă 30% din totalul emisiilor de carbon, fiind urmate de cele rezultate din procesele de producție a hranei și hainelor.

Ce este Acordul de la Paris

Acordul de la Paris este un acord global privind schimbările climatice la care s-a ajuns la 12 decembrie 2015 la Paris. Acordul prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale „mult sub” 2 °C. Acesta vizează perioada cu începere din 2020.

Acordul de la Paris a intrat în vigoare la 4 noiembrie. Aceasta a avut loc la 30 de zile după ce, la 4 octombrie, au fost îndeplinite condițiile referitoare la ratificarea de către cel puțin 55 de țări cumulând cel puțin 55 % din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Schimbările climatice reprezintă o problemă globală semnificativă care ne afectează pe toți. Această cronologie urmărește procesul de obținere a unui nou acord global obligatoriu din punct de vedere juridic privind schimbările climatice - Acordul de la Paris și acțiunile ulterioare acestuia. Ea redă de asemenea rolul UE în acest proces.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri