Activist din Belarus, mort în închisoare. Familiei i s-a spus că a suferit un infarct, însă trupul a fost returnat cu un bandaj la cap

Data publicării:
un om care tine in mana o fotografie cu activistul Vitold Așurak la un protest in polonia
Protest în Cracovia, Polonia, după moartea activistului Vitold Așurak, într-o închisoare din Belarus. Foto: Profimedia Images

Corpul unui activist din Belarus care a murit în închisoare săptămâna trecută a fost predat rudelor cu capul înfășurat în bandaje, deși cauza decesului a fost un infarct.

Vitold Așurak, în vârstă de 50 de ani, a murit pe 21 mai în timp ce era închis pentru o pedeapsă de 5 ani pentru participarea la protestele anti-guvernamentale. Acesta fusese condamnat în luna ianuarie. 

Familiei i s-a dat pe 25 mai trupul, iar rudelor li s-a spus că a murit în urma unui infarct, scrie Radio Europa Liberă. Soția lui Ashurak a declarat presei la începutul săptămânii că soțul ei nu avea probleme cardiace anterioare. Așurka a fost înmormântat miercuri, 26 mai.

Prietenul de familie și jurnalistul Volha Bykouskaya a declarat presei că Așurak era înfășurat în bandaje de la vârful capului până la nas și „doar gura îi era vizibilă”.

Familia Ashurak a refuzat să vorbească cu jurnaliștii despre starea corpului lui Așurak și nu va solicita o autopsie independentă.

Comitetul de investigații al Belarusului a publicat un videoclip în care susține că este Așurak, și în care acesta se prăbușește de două ori în celula sa. Gărzile pot fi văzute aplicând un bandaj pe capul prizonierului după prima cădere. Mai mult, potrivit Comitetului, personalul închisorii susține că „condamnatul și-a spart capul, dar nu s-a plâns de sănătatea sa și a refuzat să fie tratat și internat”.

Ashurak, în vârstă de 50 de ani, a fost membru al partidului de opoziție al Frontului Popular din Belarus și coordonator al mișcării Pentru libertate. El a luat parte activ la valul de proteste după alegerile prezidențiale din 9 august.

Vitold Așurak a fost unul dintre cei peste 400 de deținuți politici închiși în urma alegerilor prezidențiale, potrivit grupurilor de drepturi locale.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri