Activiștii pro-democrație din Hong Kong vor fonda un „parlament din umbră”: „Democrația nu stă la mila Chinei”

Data publicării:
protest hong kong
Proteste la Hong Kong. Foto: Profimedia Images

Activiștii pro-democrație din Hong Kong plănuiesc să formeze un parlament în exil al metropolei după ce China a adoptat o nouă lege care încheie, practic, autonomia metropolei, relatează The Guardian.

Simon Cheng, unul dintre exponenții acestei idei, spune că un astfel de parlament neoficial ar trimite Chinei mesajul că libertatea nu poate fi strivită. Cheng a lucrat pentru consulatul britanic din Hong Kong timp de doi ani. El spune că a fugit din metropolă după ce a fost bătut și torturat de poliția politică chineză. Ulterior, el a primit azil politic în Regatul Unit.

„Un parlament din umbră poate trimite semnalul foarte clar Chinei și autorităților din Hong Kong că democrația nu stă la mila lor. Vom realiza un grup care reflectă perspectivele poporului din Hong Kong”, a spus el.

Anterior, guvernul britanic condus de Boris Johnson a anunțat că va oferi o cale spre obținerea cetățeniei britanice tuturor rezidenților din Hong Kong cu statut special. În jur de 3 milioane de rezidenți ai fostei colonii ar putea beneficia de acest program.

Parlamentul Chinei a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani. Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţelor străine în Hong Kong.

Între timp, de la adoptarea legii, mai multe organizații de activism pro-democrație au anunțat că își sistează operațiunile în Hong Kong, dar că își vor continua activitatea în afara granițelor sale. Poliția a făcut și primele arestări după intrarea în vigoare a legii. Un bărbat a fost reținut pentru că ținea în mâini un steag al independenței metropolei. 

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri