Galerie Foto Adăposturile de animale din Ucraina abia mai fac față numărului de animale abandonate din cauza războiului lui Putin

Data publicării:
femei mângâie un câine
Oleksandra Țifruliak, voluntară, ajută animalele abandonate să ajungă în siguranță la un adăpost. Foto: Profimedia Images

Nu doar oamenii simt durerea și disperarea provocată de invazia rusească din Ucraina, ci și animalele de companie, multe dintre ele blocate acum în cuști, după ce stăpânii lor fie au fost uciși, fie au fost forțați să fugă și să le lase în urmă. La adăpostul de animale din Liov, se află o mulțime de astfel de animale, pe care voluntarii s-au străduit să le salveze din zonele lovite de război, precum scrie Euronews.

Voluntari ai centrului de ajutor pentru animale din orașul Uzhorod, aproape de granița vestică a Ucrainei, ajută animale salvate din regiunea Kiev. Foto de la adăpostul de animale „Toți avem a doua șansă”: Profimedia Images
Voluntari ai centrului de ajutor pentru animale din orașul Uzhorod, aproape de granița vestică a Ucrainei, ajută animale salvate din regiunea Kiev. Foto de la adăpostul de animale „Toți avem a doua șansă”: Profimedia Images

Centrul din Liov, în vestul Ucrainei, se află în prima linie a ajutării animalelor de companie care au rămas singure din cauza războiului. Fie că au rămas singure după ce stăpânii lor au murit sau au fugit în grabă, animalele primesc, la Liov, ajutor medical, hrană sau ajutor psihologic, pentru a le calma după situațiile dificile prin care au trecut.

„Unele dintre aceste animale sunt în stare foarte proastă. Unele nu au mai mâncat de mult timp, iar altele sunt foarte stresate și tulburate de scenele pe care le-au văzut. Unele animale se mușcă sau se zgârie singure. Noi încercăm să le ajutăm”, spune Natalia Tirko, voluntară.

Centrul a fost, anterior, un adăpost pentru ajutarea animalelor sălbatice, însă acum răspunde nevoii de a ajuta animalele de companie.

Natalia spune că, până acum, centrul a ajutat 800 de câini și pisici. Unele dintre aceste animale ajung în siguranță în Polonia, în timp ce altele sunt adoptate de localnici din Liov, dacă nu le mai pot fi găsiți stăpânii.

Noi cuști sunt construite constant pentru a putea acomoda numărul mare de animale care ajunge constant. Într-una dintre zile, 28 de câini din Kiev erau așteptați să ajungă la adăpost.

Animalele sunt atât de stresate și de panicate încât voluntarii trebuie să aibă mereu grijă – aproape toți sunt zgâriați sau mușcați pe mâini.

„Multe animale ajung aici pentru că stăpânii lor nu vor să aibă probleme atunci când trec granița în Polonia. Unii dintre ei trebuie să locuiască în apartamente mici și nu pot sau nu vor să aducă și animalele”, mai spune Tirko.

Nu există date oficiale cu privire la numărul de animale de companie care au rămas abandonate de când a început invazia rusească. Totuși, pe internet au apărut nenumărate fotografii și clipuri video cu oameni care scot animale de sub dărâmături sau lăsate în mașină și le evacuează de pe front.

La Liov se află, de asemenea, un adăpost guvernamental în care se află 34 de câini și 11 pisici.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri