Administrația Biden a desecretizat 1.500 de documente legate de asasinarea lui JFK

Data publicării:
John F. Kennedy și Jacqueline Kennedy în mașină înainte de asasinat
Noi documente privind asasinarea președintelui Kennedy au fost declasificate de administrația Biden. Foto: Profimedia Images

Administrația Biden a desecretizat o nouă tranșă de documente referitoare la asasinarea președintelui John F. Kennedy, documente despre care unii istoricii dar și adepți ai teoriei conspirației susțin că ar putea să facă lumină în ce privește controversatul eveniment, relatează CNN. Documentele pot fi consultate aici.

Totuși, peste 10.000 de alte documente referitoare la asasinat rămân încă secrete, parțial sau complet. Cercetătorii din domeniu au criticat constant blocarea desecretizării de către agențiile de informații americane, care încă sunt de părere că există informații cu potențial de a fi problematice dacă sunt făcute publice.

Desecretizarea documentelor ar fi trebuit să aibă loc din toamna lui 2017, însă și Trump și Biden au amânat constant desecretizarea tuturor documentelor, acestea fiind făcute publice parțial sau complet în tranșe.

Cercetătorii din domeniu spun că noile documente, cel mai probabil, nu includ vreo dovadă care să schimbe substanțial cunoașterea publică în ce privește asasinarea lui Kennedy. Istoricii spun inclusiv că nu există nicio astfel de dovadă.

Totuși, pentru mulți legiuitori și activiști pentru mai multă transparență din partea statului, publicarea tuturor documentelor, așa cum a stabilit Congresul în 1992, ar însemna o restabilire a încrederii în funcționarea statului.

Sondajele arată că majoritatea americanilor nu cred versiunea oficială a evenimentelor, conform căreia Kennedy a fost asasinat de un singur om, Lee Harvey Oswald. 

„Pentru că a durat atât de mult pentru a face publice aceste documente, nici nu mai contează ce informații reiese din ele, nimeni nu o să mai creadă că asta este totul”, a spus un oficial american familiarizat cu îngrijorările legate de aceste documente secrete.

Administrația Biden a anunțat că documentele rămase secrete vor fi evaluate riguros pentru a se vedea dacă desecretizarea lor ar presupune riscuri, după care să fie desecretizate.

Agențiile care doresc să continue să mențină documentele secrete dincolo de decembrie 2022 trebuie să trimită la Casa Albă „un raport nesecret prin care să identifice motivele pentru se propune amânarea publicării informațiilor”, a cerut administrația Biden.

Conform autorităților americane, se așteaptă ca majoritatea arhivelor secrete cu informații legate de asasinarea lui JFK să fie desecretizate până la sfârșitul anului viitor.

Asasinarea lui JFK

La 22 noiembrie 1963, JF Kennedy și soția lui, Jacqueline, traversau cu limuzina decapotabilă centrul orașului Dallas împreună cu guvernatorul statului Texas și partenera acestuia. Pe marginea străzilor, mulțimea îl aclama pe președinte.

La 12:30 s-au auzit trei focuri de armă. Primul și-a ratat ținta şi toată lumea a crezut că sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe președinte în spate și glontele i-a ieșit prin gât, după care l-a lovit și pe guvernator. Următoarea împușcătură a fost cea fatală, iar J.F. Kennedy a fost împușcat în cap.

Preşedintele a fost transportat de urgență la spital, dar rănile sale erau mult prea grave. „Din Dallas, Texas, veştile oficiale sunt că preşedintele Kennedy a murit la ora 13.00, acum 38 de minute”, transmitea Walter Cronkite, prezentator la CBS.

„Preşedintele Statelor Unite este mort. Preşedintele Kennedy a fost asasinat. Este oficial. Preşedintele este mort”, anunța și Bill Hampton, redactor-ştiri la Kbox Radio.

Lee Harvey Oswald, simpatizant comunist, a fost arestat la scurt timp şi pus sub acuzare pentru asasinarea lui J.F. Kennedy. O puşcă cu lunetă, presupusa armă a crimei, a fost găsită asupra sa. Oswald a negat că l-a ucis pe preşedintele Statelor Unite, dar nu a putut fi judecat, deoarece a fost, la rândul lui, asasinat înainte de începerea procesului.

Asasinarea lui John Kennedy la 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspirației decât oricare crimă din istorie.

Deşi comisia alcătuită în grabă de succesorul liderului asasinat, Lyndon Johnson, a ajuns la concluzia că Oswald a fost singurul trăgător, există voci care spun că el ar fi fost ajutat de un asasin plătit, de origine cubaneză. Acesta ar fi mărturisit pe patul de spital, unui prieten, că a fost implicat în asasinarea preşedintelui american.

Cei doi ani şi jumătate de mandat au fost extrem de tensionaţi pentru J.F. Kennedy. În plin Război Rece, el a avut de înfruntat Uniunea Sovietică, mai ales în timpul crizei rachetelor din Cuba.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri