Administrația Biden a lansat planul pentru limitarea impactului financiar generat de schimbările climatice

Data publicării:
Joe Biden
Preşedintele american Joe Biden a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice una dintre priorităţile mandatului său. Sursă foto: Profimedia Images

Casa Albă a dezvăluit vineri un plan pe termen lung care urmăreşte să limiteze consecinţele financiare ale schimbărilor climatice pentru guvern şi populaţia americană, de la aspecte legate de asigurări până la pensii, scrie AFP.

Documentul prezentat nu conţine nicio măsură obligatorie, dorindu-se să fie mai curând actul fondator al integrării schimbărilor climatice în strategia financiară a guvernului SUA.

Preşedintele american Joe Biden a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice una dintre priorităţile mandatului său şi a propus măsuri puternice în această direcţie, în planul masiv în valoare de 3.500 miliarde de dolari negociat în prezent în Congresul SUA, transmite Agerpres. 

Conform documentului prezentat vineri, administraţia Biden propune în special obligarea agenţiilor guvernamentale ca la licitaţii să ia în considerare amprenta de carbon a furnizorilor de servicii şi să acorde preferinţă celor mai virtuoşi.

Dacă va fi validat de consiliul regulamentului federal de achiziție (FAR) din SUA, planul ar putea reprezenta o schimbare majoră, deoarece statul american încheie anual tranzacţii de peste 650 de miliarde de dolari cu subcontractori, conform documentului.

Casa Albă doreşte, de asemenea, să modifice regulile de gestionare a pensiilor şi a planurilor de economii ale companiilor, numite 401(k) în Statele Unite, astfel încât administratorii acestor fonduri să fie autorizaţi prin lege să integreze criterii de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă (ESG), ceea ce nu este încă cazul.

În acelaşi timp, guvernul SUA doreşte să modifice gestionarea programelor de sprijin pentru victimele schimbărilor climatice. Este vorba în special de fondul de asigurări pentru americanii care locuiesc în zone de inundaţii (NFIP), asigurarea tradiţională pentru locuinţe nacoperind daunele cauzate de apă. Unele dintre standardele din acest program nu au fost actualizate din 1976.

Ideea avută în vedere ar fi, printre altele, să se asigure ca aceste comunităţi şi locuitorii lor dispun de informaţiile relevante pentru a alinia" planurile de dezvoltare şi construcţie cu riscurile şi a minimiza expunerea la inundaţii.

Citește și: Reuters: SUA și UE vor să elimine 1/3 din emisiile globale de gaz metan. Planul ar trebui să limiteze rapid schimbările climatice

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri