Afganii mai au doar o singură soluție pentru a fugi din țară. Povestea unui bărbat sfătuit să își abandoneze fetele în Kabul

Data actualizării: Data publicării:
oameni in kabul
Afganii mai au doar o singură soluție pentru a fugi din țară. FOTO: Profimedia Images

În timp ce priveau spre ultimul avion de evacuare care a decolat de pe aeroportul din Kabul, mii de afgani au rămas cu întrebarea: Cum vor mai putea pleca din țară?. Aeroportul este acum sub controlul talibanilor, iar singura variantă de a fugi este cea terestră, așa că oamenii se gândesc cum ar putea ajunge în țările vecine, chiar dacă se expun unor călătorii de sute de kilometri pline de riscuri.

Printre cei care a încercat timp de mai multe zile să treacă prin punctele de control ale talibanilor până la porțile aeroportului din Kabul este și Hussain. Deținător de pașaport american, Hussain, care a lucrat cu armata SUA, a vrut să iasă din Afganistan cu cele fiice ale sale. A sperat că va prinde un loc într-un avion care asigura evacuarea, așa că a sunat și a trimis e-mailuri la Ambasada SUA. La un moment dat a fost sunat de un soldat american, care i-a spus că poate să fugă din Afganistan, dar singur, fără fetele lui.

Bărbatul mai trecuse printr-o dramă în iulie, când soția îi murise în urma infectării cu Covid. Nu a acceptat varianta de a-și abandona copiii.

Luni seară, Hussain și fetele sale erau în mulțimea din fața aeroportului din Kabul și priveau cum ultimul avion american decola din Kabul.

Acum, fără niciun zbor de evacuare, Hussain se află printre numeroșii afgani care iau în calcul o călătorie terestră potențial periculoasă spre libertate.

"Am aflat de la știri și rude că mii de oameni așteaptă la frontierele Afganistanului cu Pakistanul și încearcă să intre în Pakistan", a spus Hussain, care a cerut ca numele său de familie să nu fie făcut public din motive de securitate. "Nu știu, ar trebui să merg în Tadjikistan?", s-a întrebat el, scrie Reuters.

Afganii, dispuși la călătorii de sute de kilometri și pline de pericole

Odată cu plecarea trupelor americane, zborurile de evacuare americane și cele comerciale evită aeroportul din Kabul, pentru că nu mai dispune de control al traficului aerian. Ar putea trece zile sau săptămâni până la finalizarea negocierilor dintre talibani, Qatar și Turcia cu privire la gestionarea aeroportului.

Între timp, mii de afgani care vor să plece din țară se îndreaptă către Pakistan, în timp ce alții încearcă să ajungă în Turkmenistan, Tadjikistan sau Uzbekistan. Se expun astfel unor călătorii de sute de kilometri și pline de riscuri, în special pentru oficialii guvernamentali sau pentru foștii militari și ofițeri de securitate.

Deținătorii de pașapoarte străine, așa cum este Hussain, afganii cu vize și cei care dau mită sunt printre cei care au început această călătorie riscantă.

Aproape 500.000 de afgani ar putea pleca din țară până la finalul anului

Agenția ONU pentru refugiați a declarat că aproximativ jumătate de milion de afgani și-ar putea părăsi țara până la sfârșitul anului. Peste 122.000 de persoane, inclusiv aproximativ 6.000 de americani, au fost evacuați până acum cu avioanele din Kabul începând din 14 august.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis luni că va continua eforturile pentru a-i ajuta pe cei aproximativ 200 de americani care sunt încă în această țară.

Zeci de mii de afgani care au lucrat pentru guvernul SUA și au solicitat vize speciale de imigrare (SIV) și mulți alți afgani aflați în situație de risc sunt încă în țară.

Departamentul de Stat a publicat duminică o declarație a aproximativ 100 de țări angajate să ajute afganii să ajungă la destinații din afara țării. Cu toate acestea, niciunul dintre vecinii Afganistanului nu s-a angajat în acest ajutor umanitar. Tadjikistan a anunțat că va accepta 100.000 de refugiați afgani, în timp ce Uzbekistan a anunțat că va permite tranzitul pe teritoriul său pentru cetățenii americani și posibil al altor persoane din Afganistan.

Pakistan – unde sunt 1,4 milioane de refugiați afgani – a decis să permită tranzitul a aproximativ 2.000 de afgani angajați în misiuni străine, instituții internaționale și grupuri neguvernamentale cu vize de tranzit de o lună, a declarat o sursă diplomatică, sub condiția anonimatului.

"Calea terestră este singura variantă în acest moment", a declarat un veteran militar american implicat în salvarea afganilor aflați în situație de risc.

Un oficial american a avertizat că talibanii au înființat mai multe puncte de control pe drumul principal din nord care duce spre Uzbekistan și Tadjikistan, imediat după ce s-a încheiat evacuarea trupelor SUA de pe aeroportul din Kabul. Talibanii interzic călătoriile femeilor dacă nu sunt însoțite de bărbați membri ai familiei.

Unele grupuri implicate în acțiuni de salvare a afganilor îi sfătuiesc pe aceștia să nu încerce să ajungă la frontiere decât dacă știu că sunt urmăriți de talibani: "Restul oamenilor ar trebui să nu plece. Știu că este dificil de spus asta unor oameni care sunt foarte speriați pentru viitorul lor".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri