Africa de Sud vrea să se retragă din Curtea Penală Internațională, după ce instituția l-a dat în urmărire pe Putin

Data publicării:
Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud susține o conferință de presă la Pretoria, pe 25 aprilie 2023.
Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud. Foto: Profimedia Images

Africa de Sud vrea să se retragă din Curtea Penală Internațională (CPI), a anunțat marți președintele Cyril Ramaphosa, o decizie care este legată de mandatul de arestare emis de această instituție față de Vladimir Putin.

"Partidul aflat la guvernare, Congresul Național African, a ajuns la concluzia că este prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI, în mare parte din cauza manierei în care CPI a gestionat astfel de probleme", a declarat Ramaphosa.

Aceasta este a doua încercare a Africii de Sud de a se retrage din Curtea Penală Internațională.

Cu două zile în urmă, parlamentul Africii de Sud anunța că abandonează un proces legislativ de retragere din CPI care ar fi durat șapte ani.

Procesul a fost abandonat deoarece Congresul Național African se răzgândise și afirmase că Africa de Sud ar trebui să rămână în CPI pentru a putea opera schimbări din interior.

Însă și această decizie a fost acum abandonată.

Mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin a fost emis de CPI după ce dictatorul rus primise o invitație de a participa la o reuniune a statelor BRICS, care va fi găzduită de statul african în august.

Conform obligațiilor sale de stat membru CPI, Africa de Sud ar trebui să-l aresteze pe Putin, la sosire, și să-l predea Curții Penale Internaționale de la Haga.

Însă politicienii sud-africani au afirmat în mod repetat că "Rusia este un prieten".

La sfârșitul lunii trecute, ministra relațiilor internaționale și cooperării, Naledi Pandor, a spus că Africa de Sud nu va transforma Rusia într-un inamic la cererea altor țări.

"Sunt unii care nu vor ca noi să avem relaţii cu un vechi prieten istoric. Am spus clar că Rusia este un prieten şi am avut parteneriate de cooperare de mulţi ani. (...) Deşi suntem prieteni cu mulţi din întreaga lume, nu ne putem transforma brusc în duşmani la cererea altora", a spus ea.

De asemenea, Anil Sooklal, responsabil cu relațiile Africii de Sud cu celelalte state BRICS (Brazilia, Rusia, India, China) a declarat pentru Reuters că invitația pentru Putin rămâne în picioare.

"(Putin n.r.) a fost invitat de președintele Ramaphosa și Rusia a indicat că acesta va participa", a spus oficialul.

Luni, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin va lua o decizie în privința participării sale în apropierea organizării summitului din Africa de Sud.

Decizia de retragere a Africii de Sud din CPI poate fi luată cu o majoritate simplă în parlamentul acestei țări. Însă procesul efectiv al retragerii este unul de durată și este puțin probabil ca acesta să se încheie până la summitul BRICS.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri