Agenții Mossad au desfășurat o operațiune secretă pentru a afla ce s-a întâmplat cu aviatorul Ron Arad, doborât în Liban în 1986

Data publicării:
profimedia-0017479498
Ron Arad în 1986. Sursa foto: Profimedia Images / AFP PHOTO

Agenția de spionaj Mossad a realizat o operațiune "curajoasă" pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat cu aviatorul dispărut Ron Arad, a anunțat premierul israelian, citat de BBC.

Naftali Bennett a declarat în fața parlamentului că nu poate dezvălui mai multe detalii despre misiunea menită să rezolve misterul vechi de 35 de ani.

Șeful Mossad a fost citat de televiziunea israeliană Canal 12 spunând că operațiunea e eșuat.

Ce s-a întâmplat cu Ron Arad

Locotenentul-colonel Ron Arad a fost dat dispărut în 1986, după ce avionul în care se afla a fost doborât în Liban în timpul unor bombardamente. Se presupune că este decedat.

Pilotul avionului a fost salvat de forțele israeliene după ce s-au catapultat. Arad, care era navigatorul aeronavei, a fost capturat de miliția libaneză musulmană Amal. Un an mai târziu, Amal s-a oferit să-l dea la schimb pe Ron Arad contra a 200 de prizonieri libanezi, 450 de prizonieri palestinieni, plus 3 milioane de dolari. Negocierile s-au oprit după ce Israelul a refuzat să elibereze prizonierii palestinieni.

Un raport realizat în 2016 de Mossad și serviciile de informații israeliene a concluzionat că locotenentul-colonel Arad cel mai probabil a murit în captivitate în 1988.

Într-un discurs susținut la inaugurarea sesiunii de iarnă a Knesset-ului (parlamentul israelian), premierul Bannett a spus că agenții Mossad au desfășurat luna trecută "o operațiune complexă și curajoasă" pentru a aduna informații legate de soarta aviatorului Ron Arad.

"Atât vă pot spune pentru moment", a spus Bennet.

Ulterior, șeful Mossad, David Barnea, a fost citat de Channel 12 că ar fi spus într-o ședintă: "A fost o operațiune curajoasă, îndrăzneață și complexă, dar a fost un eșec. Am eșuat".

Biroul premierului a răspuns acestei relatări lansând un comunicat de presă prin care se insista că misiunea nu a fost un eșec, ci "un succes, misiunea fiind desfășurată respectând scopurile operaționale". Totodată, comunicatul a apărat decizia premierului de a divulga informații despre misiune publicului, arătând că exprimă "efortul investit în încercarea de a a-i aduce acasă pe băieții noștri".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri