AIEA: Doar o cantitate relativ mică lipsește din uraniul recuperat în Libia

Data publicării:
Sediul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică din Viena, fotografiat pe 28 septembrie 2022.
AIEA confirmă recuperarea aproape integrală a uraniului dispărut din Libia. Foto: Profimedia Images

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a confirmat vineri că a fost regăsit aproape tot uraniul declarat dispărut în Libia, doar o cantitate mică fiind luată din recipientele în care era ținut, informează Agerpres.

Cantitatea de concentrat de minereu de uraniu era de aproximativ 2,5 tone și era ținută în zece cilindri.

Săptămâna trecută, forţele din estul Libiei au comunicat că au recipientele cu materialul respectiv în apropierea depozitului din sudul Libiei de unde dispăruseră.

AIEA a inspectat situl respectiv şi a găsit lipsă doar o cantitate relativ mică de concentrat, arată un mesaj confidenţial trimis statelor membre ale agenţiei, document la care Reuters a obţinut acces.

AIEA a transmis un semnal de alarmă, săptămâna trecută, după ce o vizită a inspectorilor săi la un sit nuclear aflat în afara teritoriului controlat de forțele guvernamentale libiene a dezvăluit absența uraniului.

Libia a renunţat la programul de înarmare nucleară în 2003, sub conducerea dictatorului Muammar Gaddafi, care a fost răsturnat de la putere şi ucis în 2011.

Ţara are în prezent două guverne rivale: unul în capitala Tripoli, recunoscut de ONU, şi altul condus de mareşalul Khalifa Haftar, ale cărui trupe controlează estul ţării.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri