AIEA: Niciun semn de „bombă murdară” la instalațiile din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
personal medical echipat anti-radiatii langa o ambulanta militara
Amenințarea unei „bombe murdare” este noul narativ al Rusiei. Ce este și ce efecte ar produce bomba radiologică? Foto: Profimedia Images

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat joi că nu a găsit niciun semn de activitate nucleară nedeclarată în cele trei situri ucrainene inspectate, scrie Reuters, citată de The Guardian. Verificările AIEA au fost realizate la cererea Kievului, drept răspuns la acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina lucrează la o „bombă murdară”.

„Evaluarea noastră tehnică și științifică a rezultatelor pe care le avem până în prezent nu a arătat niciun semn de activități și materiale nucleare nedeclarate în aceste trei locații”, relatează Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, potrivit Reuters, adăugând că probele de mediu prelevate vor fi analizate.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia știa „despre un incident cu o așa-numită „bombă murdară” în curs de pregătire” și că Rusia știa „unde, în general, era pregătită”.

El nu a oferit nicio dovadă a presupusului complot, care includea posibilitatea ca dispozitivul să fie încărcat pe o rachetă Tochka-U sau pe o altă rachetă tactică, să fie detonat și apoi „pus pe seama Rusiei”.

Kievul a negat cu tărie acuzațiile.

„AIEA a verificat cele trei facilităţi ucrainene aflate în centrul dezinformării ruse şi nu a găsit nicio dovadă a vreunei «bombe murdare». Îi mulţumesc lui Rafael Mariano Grossi pentru cooperarea excelentă şi promptă a AIEA, care a ajutat la contracararea minciunilor ruseşti. Rusia şi-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos al lumii”, a reacţionat pe Twitter ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

O bombă radiologică sau „bombă murdară” constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri