AIEA trimite o misiune permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl: „Sperăm că nu va mai fi nicio altă ocupaţie sau un atac”

Data publicării:
sarcofagul de la cernobil
Centrala de la Cernobîl s-a aflat sub ocupația forțelor ruse între 24 februarie - 31 martie. Foto: Profimedia Images

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor menţine o prezenţă permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, pentru a preveni orice nou atac asupra acestei zone puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986, a anunţat miercuri directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Observatorii AIEA şi-au început deja activitatea la faţa locului. Zona de excludere a fostei centrale a fost ocupată de trupele ruse în debutul invaziei asupra Ucrainei lansate pe 24 februarie, relatează DPA, citată de Agerpres.

Cât timp fosta centrală şi zona adiacentă s-au aflat sub controlul trupelor ruse, autorităţile ucrainene au semnalat creşteri ale nivelului radioactivităţii, despre care experţii cred că au fost provocate de împrăştierea de pe sol a prafului contaminat în urma deplasărilor prin zonă. După cinci săptămâni, trupele ruse au părăsit zona odată cu retragerea lor din partea de nord a Ucrainei.

„Sperăm, desigur, că nu va mai exista nicio altă ocupaţie sau vreun atac asupra centralei. Acesta este scopul eforturilor mele”, iar prin instalarea unor observatori permanenţi AIEA acolo „facem un pas foarte concret în această direcţie”, a spus Rafael Grossi.

El a venit în Ucraina la începutul săptămânii pentru desfăşurarea unor mici echipe ale AIEA la Cernobîl şi de asemenea la trei centrale nucleare ucrainene aflate în funcţiune, misiunea acestor echipe fiind de a oferi asistenţă tehnică şi de a monitoriza siguranţa reactoarelor.

La o a patra centrală aflată în funcţiune, Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ruse dar este operată de personal ucrainean, o echipă a AIEA a fost detaşată acolo încă de anul trecut. Însă nu a putut fi implementat planul lui Grossi de creare a unei zone de siguranţă în jurul acestei centrale, unde trupele ruse şi ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardamente repetate asupra ei.

Reactorul nr.4 de la centrala Cernobîl, 108 km nord de capitala ucraineană Kiev, a explodat în aprilie 1986 în timpul unui test de siguranţă eşuat, în cel mai grav accident nuclear din lume. Norul care purta particule radioactive a afectat o bună parte din Europa, iar zeci de mii de oameni au fost obligaţi să se evacueze.

Centrala de la Cernobîl a continuat să producă electricitate până în decembrie 2000, când ultimul său reactor operaţional a fost oprit la presiunea Occidentului. După ani de tergiversări, o carcasă gigantică de oţel etanşă a fost instalată la sfârşitul lui 2016 deasupra reactorului distrus de explozie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri