Ajutoarele pentru oamenii din Afganistan sunt blocate din cauza haosului de pe aeroportul din Kabul

Data publicării:
afgani care primesc ajutoare
Peste 500 de tone de materiale medicale ce ar fi trebuit să ajungă în Afganistan sunt blocate în afara țării. Foto: Profimedia

Peste 500 de tone de materiale medicale ce ar fi trebuit să ajungă în Afganistan sunt blocate în afara țării din cauza haosului de pe aeroportul din Kabul. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ajutoarele, printre care echipamente chirurgicale și kituri pentru tratarea malnutriției, ar fi trebuit să ajungă la sute de mii de afgani, relatează Reuters

Un oficial al OMS a precizat că ajutoarele care ar fi trebuit să ajungă în Afganistan sunt menite să ajute sute de mii de afgani afectați de  violenţele recente. În ultima săptămână, mii de oameni au reușit să părăsească ţara, însă zborurile comerciale au fost oprite.

"În timp ce ochii lumii sunt acum aţintiţi asupra oamenilor care sunt evacuaţi şi asupra avioanelor care pleacă, noi trebuie să ducem provizii în ţară pentru a-i ajuta pe cei rămaşi acolo”, a declarat Inas Hamam, purtătorul de cuvânt al OMS.

Organizația Mondială a Sănătății a mai precizat că una dintre soluții ar fi ca avioanele care merg spre Afganistan pentru a prelua refugiaţi să fie redirecţionate spre Dubai pentru a încărca materialele medicale înainte de a ajunge în Afganistan.

Talibanii au preluat duminică, 15 august 2021, controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban.

Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

Citește și: Talibanii au început să îi condamne la moarte pe afganii care i-au ajutat pe americani: „Ai ales această cale și moartea ta e iminentă”

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri