Live Text Reacția lui Putin după atacul cu drone din Moscova: „NATO a mințit Rusia”

Data actualizării: Data publicării:
putin reactie
Prima reacție a lui Putin, după atacul cu drone din Moscova. Foto: Twitter
Din articol
Serghei Lavrov acuză Occidentul că „susţine genocidul din Ucraina” Peste o mie de atacuri împotriva sistemului de sănătate al Ucrainei au fost înregistrate de la începutul invaziei ruse Prima reacție a lui Putin după atacul cu drone din Moscova Miniștrii de externe NATO vor discuta la Oslo de o viitoare aderare a Ucrainei Ucraina neagă că a atacat Moscova cu drone, dar spune că „privește cu plăcere” Peste un milion de locuitori din teritoriile ucrainene ocupate au primit cetăţenie rusă Trei drone au fost doborâte într-o zonă unde locuiește Putin. Kremlinul: „Nu există nicio ameninţare la adresa locuitorilor Moscovei” Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, „optimist” privind succesul unei contraofensive ucrainene în vară Cheltuielile militare ale Rusiei „pun presiune asupra finanțelor Kremlinului” Un mort și mai mulți răniți într-un nou atac masiv asupra Kievului Rusia nu va intra în negocieri fără să câştige războiul din Ucraina, afirmă cel mai înalt diplomat al UE Cel puțin un mort și mai mulți răniți, în urma unui bombardament în regiunea Belgorod din Rusia Zelenski: Vom răspunde la toate manifestările răului Rusiei prin succesul nostru, prin presiuni şi cu „Patriot” Rusia emite un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham Zelenski, despre contraofensiva ucraineană: Deciziile au fost luate Rusia transferă forţe la Bahmut pentru a înlocui luptătorii Wagner, afirmă armata ucraineană Cele mai importante informații din ziua precedentă:

Mai multe drone au atacat marți Moscova, dar au fost neutralizate, au spus autoritățile ruse, în ceea ce un politician a numit cel mai grav atac asupra capitalei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Între timp, un treilea atac masiv asupra Kievului a fost înregistrat în interval de 24 de ore. Forțele ruse au trimis un nou val de drone iraniene asupra capitalei Ucrainei. Oficialii administrației militare spun că sistemele de apărare aeriană le-au doborât, dar căderea resturilor a provocat incendii în mai multe cartiere. Un bloc, o casă și mai multe mașini au luat foc, iar o femeie a murit și alte trei persoane au fost rănite, relatează The Guardian. Toată luna mai, Rusia a atacat în mod repetat Kievul, cu drone și rachete, mai ales noaptea. Acesta a fost cel de-al 17-lea atac aerian de luna aceasta, după ce ieri rachete rusești au fost lansate în plină zi. De la Moscova, Vladimir Putin a declarat că forțele armate ale Rusiei lovesc, pe teritoriul Ucrainei, doar obiective militare. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Serghei Lavrov acuză Occidentul că „susţine genocidul din Ucraina”

ACTUALIZARE 19:35 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că Occidentul „susține genocidul” din Ucraina prin sprijinul acordat planului de pace al președintelui Volodimir Zelenski, despre care a afirmat că va „distruge tot ce este rusesc” în estul Ucrainei și în Crimeea, transmite Reuters.

Lavrov, care a vorbit în timpul unei călătorii în Africa, nu a oferit dovezi în sprijinul afirmației sale.

Rusia a acuzat de mult timp Occidentul că ignoră ceea ce ea susţine că ar fi persecutarea vorbitorilor de limbă rusă din regiunea estică Donbas şi din alte părţi.

„Concluzia este foarte simplă - Occidentul sprijină direct genocidul”, a declarat Lavrov în timpul unei conferințe de presă cu omologul său din Burundi.

Citește continuarea AICI

Peste o mie de atacuri împotriva sistemului de sănătate al Ucrainei au fost înregistrate de la începutul invaziei ruse

ACTUALIZARE 19:25 Peste o mie de atacuri împotriva sistemului de sănătate ucrainean au fost înregistrate de la începutul invaziei ruse, cel mai mare număr înregistrat vreodată în timpul unei situaţii de urgenţă umanitară, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

„Cele 1.004 de atacuri verificate de OMS în timpul ultimelor 15 luni de război total au curmat viaţa a cel puţin 101 de persoane, personal în domeniul sănătăţii, dar şi pacienţi, şi au rănit mult mai multe”, a anunţat departamentul pentru Europa al OMS într-un comunicat.

Aceste atacuri au lovit de asemenea instituţii de sănătate, provizii şi mijloace de transport, inclusiv ambulanţe.

„Atacurile contra serviciilor de sănătate constituie o încălcare a dreptului internaţional umanitar. Ele îi privează pe oameni de îngrijirile de care ei au nevoie şi au consecinţe extinse şi pe termen lung”, a denunţat reprezentantul OMS în Ucraina, Jarno Habicht, citat în comunicat.

Săptămâna trecută, miercuri, Adunarea Mondială a Sănătăţii de la Geneva a cerut deja ca Rusia să înceteze „imediat” atacurile sale împotriva sistemului de sănătate în Ucraina.

În unele regiuni, în principal în estul Ucrainei, serviciile de sănătate nu pot opera decât parţial din cauza distrugerilor.

Conflictul a afectat de asemenea costurile de sănătate care au crescut în ultimul semestru. Potrivit OMS, aproape o treime din populaţia Ucrainei are dificultăţi în a plăti anumite servicii de sănătate.

Prima reacție a lui Putin după atacul cu drone din Moscova

ACTUALIZARE 16:58 Vladimir Putin a făcut primele declarații după atacul cu drone din Mocova.

  • Teritoriul, numit Ucraina, este controlat de oameni conduși de Occident.
  • Ucraina, treptat, s-a așezat pe calea spre NATO, o organizație ostilă Rusiei.
  • NATO a mințit Rusia, promițând că nu se va extinde în est, mai mult, a încercat să atragă spre ea și Ucraina.
  • Sitemele de apărare antiaeriană au funcționat bine, chiar dacă mai avem la ce să lucrăm. 
  • Forțele armate ale Rusiei lovesc, pe teritoriul Ucrainei, dar cu arme de înaltă precizie și doar obiective militare. 

Prin atacul cu drone ucrainene asupra Moscovei, autorităţile de la Kiev încearcă să intimideze cetăţenii ruşi şi să provoace un răspuns similar din partea conducerii ruse, a declarat Vladimir Putin în timp ce se afla într-o vizită de lucru la Centrul Cultural Zotov din Moscova şi i-a fost pusă această întrebare despre atacul cu drone asupra Moscovei de Svetlana Ciupşeva, şefa Agenţiei pentru Iniţiative Strategice, scrie TASS.

Federaţia Rusă loveşte pe teritoriul ucrainean, dar o face „cu arme de mare precizie şi cu rază lungă de acţiune, în mod specific asupra instalaţiilor de infrastructură militară sau a depozitelor cu muniţie sau combustibil şi lubrifianţi folosiţi în operaţiunile de luptă”, a spus Putin. Astfel, „în urmă cu două sau trei zile”, forţele armate ruse au lovit sediul serviciilor de informaţii ale armatei ucrainene. Între timp, regimul de la Kiev a ales o altă cale - intimidarea cetăţenilor ruşi şi „lovituri asupra clădirilor rezidenţiale”, a arătat Putin.

„Acesta este un semn clar de activitate teroristă”, a adăugat liderul de la Kremlin. Scopul atacului cu drone asupra Moscovei este de a „provoca o reacţie din partea Rusiei”, a explicat Putin. Alte ameninţări puse la cale de regimul de la Kiev includ „încercări de a întrerupe activitatea la centrala nucleară din Zaporojie” şi „de a folosi unele dispozitive legate de industria nucleară”, a continuat el.

Miniștrii de externe NATO vor discuta la Oslo de o viitoare aderare a Ucrainei

ACTUALIZARE 16:30 Miniştrii de externe din țările NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni prevăzute pentru această săptămână la Oslo, să depăşească divergenţele în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la organizaţie. Unele state aliate cer ca la Summitul de la Vilnius din luna iulie Kievul să primească o foaie de parcurs.

Ţări precum SUA şi Germania se tem că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică printr-o procedură accelerată ar face ca NATO să se apropie de intrarea într-un război activ cu Rusia.

Citește continuarea AICI

Ucraina neagă că a atacat Moscova cu drone, dar spune că „privește cu plăcere”

ACTUALIZARE 16:20 Ucraina a negat acuzațiile Rusiei, conform cărora s-a aflat în spatele atacurilor cu dronă din Moscova, dar spune că „privește cu plăcere” și că „preconizează o creștere a numărului” acestor atacuri, scrie BBC.

„Noi n-avem nimic a face cu asta”, a declarat Mihailo Podoliak, principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski. Ucraina privește, însă, „cu plăcere” la atacurile dronelor împotriva capitalei ruse și „preconizează o creștere a numărului atacurilor”, a mai spus oficialul de la Kiev.

„Poate că unele drone pe care Rusia le-a tras către Ucraina au decis să vină înapoi”, a mai glumit Podoliak.

Peste un milion de locuitori din teritoriile ucrainene ocupate au primit cetăţenie rusă

ACTUALIZARE 16:10 Aproape 1,5 milioane de locuitori din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson au primit cetăţenie rusă, a declarat marţi prim-ministrul Rusiei, Mihail Mişustin, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia a ocupat regiunile respective după ce a invadat Ucraina începând din februarie anul trecut şi a proclamat anexarea lor în septembrie, deşi forţele ruse nu le controlează în întregime.

Noile anexări de teritorii ucrainene de către Rusia nu sunt recunoscute pe plan internaţional, la fel ca şi anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Trei drone au fost doborâte într-o zonă unde locuiește Putin. Kremlinul: „Nu există nicio ameninţare la adresa locuitorilor Moscovei”

ACTUALIZARE 14:00 Trei dintre dronele lansate marţi asupra Moscovei au fost doborâte deasupra suburbiei Rubliovka, o zonă exclusivistă a capitalei ruse, unde preşedintele Vladimir Putin are o reşedinţă oficială, a declarat un deputat rus, citat de Reuters. 

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că apărarea antiaeriană a distrus toate cele opt drone utilizate în atac, pe care l-a atribuit Ucrainei. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că două persoane au fost rănite uşor în urma atacului, dar nu au fost raportate decese. 

Într-un mesaj postat pe Telegram, Aleksandr Hinştein, membru proeminent al Dumei de Stat din partea grupului parlamentar al Rusiei Unite (partidul de guvernământ), a declarat că trei dintre drone au fost doborâte deasupra a trei districte din Rubliovka, dintre care unul se află la doar 10 minute de mers cu maşina de Novo-Ogariovo, reşedinţa lui Putin din afara Moscovei, notează Agerpres.

Citește continuarea AICI

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, „optimist” privind succesul unei contraofensive ucrainene în vară

ACTUALIZARE 10:00 „Avem şanse serioase să facem progrese semnificative în timpul verii”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov cotidianului francez Ouest-France, într-un interviu publicat luni, evocând o contraofensivă ucraineană iminentă, scrie Le Figaro, potrivit News.ro.

Briefing of Ukrainian Defence Minister Oleksii Reznikov, Kyiv, Ukraine - 03 Feb 2022
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Foto: Profimedia Images

„Vrem să spargem voinţa ruşilor de a câştiga acest război”, dă asigurări Raznikov. Această contraofensivă ucraineană are obiectivul revenirii Ucrainei la ”frontierele din 1991, recunoscite internţaional”, care includ Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă el.

Acest contratac de amploare „va declanşa o nouă repliere a ruşilor de pe teritoriul nostru”, anticipează Reznikov. „Ei au procedat la o nouă mobilizare, dar există mulţi începători, fără experienţă, care nu stăpânesc armamentul”, declară ministrul ucrainean al Apărării.

Cheltuielile militare ale Rusiei „pun presiune asupra finanțelor Kremlinului”

ACTUALIZARE 09:40 Este „aproape sigur” că cheltuielile militare ale Rusiei rămân ridicate, iar acest lucru pune presiune asupra finanțelor Kremlinului, a declarat Ministerul Apărării al Marii Britanii (MOD) în cea mai recentă actualizare, potrivit Sky News.

În raportul său, ministerul notează că Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) a raportat o creștere de 9,2% a cheltuielilor militare rusești în 2022. Aceasta echivalează cu 4,1% din produsul intern brut (PIB) al Rusiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un mort și mai mulți răniți într-un nou atac masiv asupra Kievului

ACTUALIZARE 08:10 Cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite, după ce resturi dintr-o dronă rusă au lovit marți un bloc din Kiev și au declanșat un incendiu, au anunțat oficialii din capitala Ucrainei, potrivit The Guardian. 

Potrivit administraţiei civile şi militare, atacul din noaptea de luni spre marţi a fost efectuat cu drone, iar alte căderi de resturi au provocat incendiul unei case din cartierul Darniţskii din sudul capitalei şi a trei maşini în cartierul central Pecerski.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit primarului Kievului,  o clădire cu mai multe etaje a fost avariată şi în districtul Holosiivskii. „Atac masiv! Rămâneţi în adăposturi!” a avertizat Vitali Kliciko.

Sirenele de avertizare aeriană au sunat peste noapte la Kiev, dar şi în regiunile Cerkasi (centru), Kirovohrad, Nikolaiev şi Herson (sud). Luni, rachetele ruseşti au vizat în plină zi Kievul, semănând panică pe străzi, după încă o noapte de bombardamente. Mulţi locuitori s-au refugiat în adăposturi subterane, în special în metrou.

Rusia nu va intra în negocieri fără să câştige războiul din Ucraina, afirmă cel mai înalt diplomat al UE

ACTUALIZARE 08:00 Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat luni că nu este „optimist” cu privire la modul în care se va desfăşura conflictul dintre Rusia şi Ucraina în această vară, relatează CNN, potrivit News.ro.

Borrell a adăugat că el crede că Rusia va negocia doar dacă va câştiga războiul. „Nu sunt optimist cu privire la ce se va întâmpla în Ucraina în această vară. Văd o concentrare de trupe de ambele părţi, văd intenţia clară a Rusiei de a câştiga războiul, (Rusia) nu va intra într-o negociere dacă nu câştigă războiul”, a declarat el, vorbind la Barcelona, Spania.

Comentariile lui Borrell vin în contextul în care Moscova a lovit luni Kievul cu o serie de tiruri de rachete într-un atac surpriză în timpul zilei, la câteva ore după un baraj nocturn asupra capitalei ucrainene şi a întregii ţări.

Cel puțin un mort și mai mulți răniți, în urma unui bombardament în regiunea Belgorod din Rusia

ACTUALIZARE 07:50 O persoană a fost ucisă şi alte câteva au fost rănite în urma unui bombardament în oraşul Shebekino din regiunea rusă Belgorod, a declarat guvernatorul regiunii, citat de CNN.

Guvernatorul Viaceslav Gladkov a declarat luni, pe canalul său Telegram, că a fost o „zi dificilă” şi că au avut loc „multe bombardamente”.

Gladkov a precizat că în ultimele zile regiunea Belgorod a îndurat „numeroase pagube cauzate de ore de bombardamente” care au dus la întreruperea curentului electric, a conexiunii telefonice mobile, a căldurii şi a apei în numeroase zone, care au fost acum restabilite. Guvernatorul a menţionat că Novaya Tavolzhanka, Grafovka, Murom şi Arkhangelsky se numără printre zonele afectate.

Zelenski: Vom răspunde la toate manifestările răului Rusiei prin succesul nostru, prin presiuni şi cu „Patriot”

ACTUALIZARE 07:40 Nimeni altcineva în lume nu foloseşte armele împotriva răului mai eficient decât ucrainenii, le-a spus compatrioţilor, luni seara, preşedintele Volodimir Zelenski, care a vorbit în alocuţiunea sa nocturnă despre atacurile intensificate ale Rusiei care au avut loc în cursul zilei şi despre eficienţa contracarării lor graţie armamentului furnizat de Occident, în special sistemele americane de rachete antiaeriene Patriot, scrie News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Astăzi a fost o zi foarte lungă, care a început foarte devreme pentru mulţi dintre oamenii noştri. Mai multe atacuri teroriste ruseşti într-o singură zi. Drone Shahed, rachete de croazieră, rachete balistice. Bombe aeriene ghidate. Mulţumită sistemului nostru de apărare aeriană - şi tuturor apărătorilor cerului - cel puţin sute de vieţi au fost salvate astăzi. Într-o singură zi. Cele mai multe dintre dronele Shahed şi rachete au fost doborâte”, a arătat Zelenski.

El şi-a avertizat compatrioţii că Rusia nu are niciun gând de a înceta ostilităţile. „Fiecare astfel de atac terorist ne duce pe noi şi întreaga lume la o concluzie evidentă: Rusia vrea să urmeze calea răului până la capăt, adică până la înfrângerea sa, pentru că răul nu are sfârşit şi nu poate avea alt sfârşit decât înfrângerea”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a transmis, indirect, un nou mesaj către comunitatea internaţională, pentru a nu slăbi sprijinul şi pentru a furniza în continuare armament Ucrainei: „Lumea trebuie să vadă că teroarea pierde. Atunci când (sistemele) Patriot sunt în mâinile ucrainenilor şi se asigură că toate rachetele ruseşti sunt doborâte, teroarea pierde. Când lumea creşte presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni, când izolarea terorii creşte, când foştilor săi parteneri le este ruşine de orice apropiere de Moscova, teroarea pierde. Şi, bineînţeles, nu există umilinţă mai mare pentru un stat terorist decât succesul soldaţilor noştri. De fapt, cu succesele noastre, cu presiunile noastre, cu „Patrioţii” noştri, am răspuns şi vom continua să răspundem la toate manifestările răului rusesc. Şi vom distruge acest rău”, a transmis Zelenski. „Nimeni altcineva în lume nu foloseşte armele împotriva răului mai eficient decât ucrainenii”, a adăugat liderul de la Kiev.

El i-a informat pe ucraineni că a avut loc în cursul zilei o nouă reuniune a Consiliului Naţional de Securitate în care s-a discutat inclusiv despre furnizarea de noi sisteme de apărare aeriană şi de rachete, prin „acorduri relevante cu partenerii”, şi despre ce poate face apărarea aeriană ucraineană mai puternică.

Rusia emite un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham

ACTUALIZARE 07:30 Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham, după ce a apărut o înregistrare video editată care îl arată pe acesta sărbătorind moartea unor trupe ruseşti, potrivit BBC.

Înregistrarea, care a îmbinat două momente separate, a fost postată de biroul preşedintelui Volodimir Zelensky după ce cei doi s-au întâlnit vineri la Kiev. În aceasta, senatorul Graham a calificat ajutorul acordat Kievului drept „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată”, menţionând că trupele ruseşti „mor”. Seniorul republican a declarat că va purta mandatul ca pe o „insignă de onoare”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Să ştiu că angajamentul meu faţă de Ucraina a atras mânia regimului lui Putin îmi aduce o bucurie imensă”, a scris luni senatorul Graham într-o postare pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Voi continua să fiu alături şi pentru libertatea Ucrainei până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean”. „În cele din urmă, iată o ofertă pentru „prietenii” mei ruşi care vor să mă aresteze şi să mă judece pentru că am calificat regimul Putin drept criminali de război: Mă voi supune jurisdicţiei Curţii Penale Internaţionale dacă o veţi face”, a adăugat el.

După ce Moscova a criticat săptămâna trecută comentariile senatorului Graham - purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând reporterilor că „este greu de imaginat o ruşine mai mare pentru ţară decât aceea de a avea astfel de senatori” - Ucraina a încărcat duminică pe reţelele de socializare clipul integral şi inedit. Înregistrarea a arătat că senatorul Graham a făcut comentariile în timpul a două părţi separate ale întâlnirii, editate ulterior de biroul preşedintelui Zelensky pentru a apărea imediat unul după celălalt. În primul clip, el a recunoscut succesul ajutorului militar american acordat Ucrainei pentru a ajuta la reţinerea avansului Rusiei, salutându-l ca fiind "cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată”.

Ulterior, într-un clip separat, fără legătură, el a reamintit că mulţi au crezut iniţial că Ucraina va supravieţui doar trei zile atacului Moscovei, menţionând că, în schimb, „ruşii mor”.

Dar Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Kievul că încearcă să-l protejeze pe senatorul Graham de critici şi l-a provocat să declare public dacă cuvintele sale au fost scoase din context. Ministerul de Interne al Rusiei - care l-a pus pe senatorul Graham pe lista persoanelor căutate - nu a precizat ce infracţiuni a comis acesta. Însă săptămâna trecută, Comitetul de Investigaţii al Moscovei - o agenţie federală de aplicare a legii echivalentă cu FBI-ul american - a declarat că a iniţiat o anchetă privind „retorica senatorului american referitoare la uciderea ruşilor”.

Zelenski, despre contraofensiva ucraineană: Deciziile au fost luate

ACTUALIZARE 07:20 Volodimir Zelenski a condus o ședință cu șefii armatei unde au fost luate decizii cu privire la contraofensiva ucraineană, relatează Ukrainskaia Pravda. „Tocmai am discutat cu comandanții militari la Cartierul General și s-au luat decizii importante. Principalul lucru este momentul. Și cel mai important, există decizii în ceea ce privește calendarul”, a declarat președintele Ucrainei, după ședință. La întâlnire s-a raportat situația operațională generală, dar și punctual, pentru anumite zone, iar Zelenski spune că au fost luate decizii adecvate. După discuții s-a decis formarea de noi brigăzi ofensive și asigurarea unei logistici rapide.

În urma analizei activității de apărare aeriană din ultimele zile s-a stabilit că sunt necesare noi contracte pentru furnizarea de rachete și sisteme suplimentare de apărare aeriană. S-a prezentat, de asemenea, o evaluare a pagubelor provocate. În mesajul de seară, Zelenski a adăugat că au fost luate deciziile privind termenele contraofensivei.

„Nu doar furnizarea de muniție, nu doar pregătirea noilor brigăzi, nu doar tactica noastră, ci și calendarul s-a discutat. Acesta este cel mai important. Termenele privind modul în care ne vom mișca. S-au luat decizii. Mulțumesc fiecărui soldat și sergent, ofițer și general, fiecărei brigăzi care s-a pregătit”, a mai spus președintele ucrainean.

Citește continuarea AICI

Rusia transferă forţe la Bahmut pentru a înlocui luptătorii Wagner, afirmă armata ucraineană

ACTUALIZARE 07:10 Rusia şi-a transferat forţele la Bahmut pentru a înlocui luptătorii din grupul Wagner, a declarat luni, în cadrul unui interviu acordat presei ucrainene, Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene, potrivit CNN.

„Da, [Rusia] îşi roteşte în prezent unităţile [în Bahmut] - în primul rând având în vedere pierderile semnificative suferite de Grupul Wagner. Ei sunt forţaţi să o facă, nu din alt motiv”, a declarat Cherevatyi.

„Unităţi ale forţelor aeropurtate şi unităţi de infanterie motorizată de intră [în Bahmut]. Ştim ce unităţi sunt; le cunoaştem comandanţii şi capacităţile de luptă”. Cherevatyi a precizat că „toate aceste unităţi ruseşti participă la ostilităţi din 24 februarie 2022 şi au suferit pierderi semnificative”.

El a mai spus că Rusia a folosit „soldaţi recent mobilizaţi” pentru a reface aceste unităţi. În ultimele zile, „dinamica confruntărilor de luptă în direcţia Bahmut a fost aproximativ aceeaşi”, a declarat Cherevatyi. Comentariile lui Cherevatyi au fost preluate de ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar, care a declarat că ruşii „înlocuiesc trupele de la Wagner cu unităţi regulate şi încearcă să stabilizeze apărarea în această zonă”.

Duminică, şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că predarea poziţiilor luptătorilor săi din Bakhmut către unităţile armatei ruse s-ar putea prelungi până la 5 iunie.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Oficial ucrainean despre începerea contraofensivei: Doar două-trei persoane cunosc data
  • Danemarca oferă Ucrainei 2,4 miliarde de euro din bugetul statului
  • Mihailo Podoliak susține că un acord de pace cu Rusia ar trebui să includă şi o zonă demilitarizată
  • 11 rachete doborâte deasupra Kievului
  • Kremlinul declară că s-a creat un „vid” în domeniul controlului armelor
  • 40 de rachete lansate asupra Kievului
  • Zelenski: Kievul şi toate oraşele noastre, întreaga noastră Ucraina, vor pune capăt istoriei despotismului Moscovei
  • Banca centrală a Rusiei: Sancţiunile şi presiunile asupra băncilor străine afectează piaţa valutară a ţării
  • Ambasadorul rus la Londra: Rusia are „resurse enorme”

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri